Поп-рок — мешавина од поп-музика и рок-музика давајќи интересен поп стил со „лесен“ текст и гитарско заснована песна. Постојат повеќе определби за терминот кои се движат од бавни облици на рок-музика до поджанрови на поп-музиката. Научниците пак мислат дека поп-музиката и рок-музиката доста се разликуваат меѓу себе.

Поп-рок
Стилско потекло: Поп-музика
Рок-музика
Културно потекло: 1960-ти, Обединето Кралство и САД
Својствени инструменти: Електрична гитара, бас гитара, тапани, вокали, синтисајзер,
Популарен: Светски се од 1960-тата