Џорџ Гершвин (англ. George Gershwin - Бруклин, 26 септември 1898 - Холивуд, 11 јули 1937) — еден од најславните американски композитори и музичари на XX век.

Џорџ Гершвин

Користејќи елементи од црнечкиот фолклор, успешно ги споил ритмичките и мелодиските одлики на џезот во формите на уметничката музика и со тоа придонел за создавање на специфичниот северноамерикански музички израз. Негови најпознати дела се оперите „Порги и Бес“, симфониската поема „Американец во Париз“, „Рапсодија во сино“.

Компонирал повеќе од 700 дела, од кои најголемиот дел со својот брат Ира.

Класични дела

уреди
 • 1915 - Tango;
 • 1919 - Lullaby;
 • 1922 - Blue Monday;
 • 1924 - Rhapsody in Blue - негово најпознато дело („Рапсодија во сино“). Денес може да се чуе во многубројни реклами или како музичка тема во некој филм;
 • 1925 - Short Story - за виолина и пијано;
 • 1925 - Concerto in F;
 • 1926 - Three Preludes;
 • 1928 - An American in Paris - синфониска поема која за првпат била отсвирена од страна на Њујоршката Филхармонија во Карнеги Хол;
 • 1931 - Second Rhapsody;
 • 1932 - Cuban Overture - заснована врз кубански ритам и првобитно била насловена како „Румба“;
 • 1932 - Piano Transcription of Eight Songs;
 • 1934 - Variations on "I Got Rhythm";
 • 1935 - Porgy and Bess;
 • 1937 - Walking the Dog;
 • 1973 - Impromptu in Two Keys - посмртно објавена;
 • 1975 - Two Waltzes in C - посмртно објавена.
Биста на Гершвин во Полска
Џорџ Гершвин

Театарски мјузикли

уреди
 • 1919 - La La Lucille
 • 1919 - Midnight Whirl
 • 1919 - Limehouse Nights
 • 1920 - Poppyland
 • 1920 - George White's Scandals of 1920
 • 1921 - A Dangerous Maid
 • 1921 - The Broadway Whirl
 • 1921 - George White's Scandals of 1921
 • 1922 - George White's Scandals of 1922
 • 1922 - Our Nell
 • 1922 - By and By
 • 1923 - Innocent Ingenue Baby
 • 1923 - Walking Home with Angeline
 • 1923 - The Rainbow
 • 1923 - George White's Scandals of 1923
 • 1924 - Sweet Little Devil
 • 1924 - George White's Scandals of 1924
 • 1924 - Primrose
 • 1924 - Lady Be Good
 • 1925 - Tell Me More!
 • 1925 - Tip-Toes
 • 1925 - Song of the Flame
 • 1926 - Oh, Kay!
 • 1927 - Strike Up the Band
 • 1927 - Funny Face
 • 1928 - Rosalie
 • 1928 - Treasure Girl
 • 1929 - Show Girl
 • 1930 - Girl Crazy
 • 1931 - Of Thee I Sing; добитник на Пулицеровата награда.
 • 1933 - Pardon My English
 • 1933 - Let 'Em Eat Cake
 • 1935 - Porgy and Bess

Филмски мјузикли

уреди
 • 1923 - The Sunshine Trail
 • 1931 - Delicious
 • 1937 - Shall We Dance
 • 1937 - A Damsel in Distress
 • 1938 - Goldwyn Follies; Џорџ Гершвин починал за време на снимањето на овој филм.
 • 1947 - The Shocking Miss Pilgrim
 • 1964 - Kiss Me, Stupid

Внатрешни врски

уреди

Надворешни врски

уреди