Лаксативи, пургативи се супстанци кои ја омекнуваат столицата[1] и го зголемуваат движењето во цревата. Се користат во третманот и/или превенцијата на констипација.

Лаксативите се разликуваат според начинот на делување и несаканите ефекти кои може да ги предизвикаат.

Некои лаксативи содржат повеќе од една активна компонента. Можат да се користат орално или во форма на супозитории.

НаводиУреди

  1. „Constipation“ (PDF). www.digestive.niddk.nih.gov. National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Посетено на 3 November 2014.