Димитар Бузлевски

Политичар од Македонија

Димитар Бузлевски (роден во 1952 година во Јанковец, Ресенско) — македонски политичар.

Димитар Бузлевски
Министер за урбанизам, градежништво, транспорт и екологија
На должноста
20 декември 1994 – 29 мај 1997
Премиер Бранко Црвенковски
Претходник Антони Пешев
Наследник Абдулменаф Беџети
Градоначалник на Општина Ресен
На должноста
2005 – 2009
Претходник (Димко Тосковски)
Наследник Михаил Волкановски
Лични податоци
Роден(а) 1952
Јанковец, Ресенско
Националност Македонец
Партија СДСМ

Животопис уреди

Димитар Бузлевски завршил на Економскиот факултет во Скопје. По дипломирањето се вработил во претпријатието „Агроплод“ во Ресен. Во периодот од 20 декември 1994 година до 29 мај 1997 година ја извршувал функцијата Министер за урбанизам, градежништво, транспорт и екологија на Република Македонија, и до 1998 година бил потпретседател на Владата на Република Македонија.

Бузлевски бил и член на пратеничката група на Собранието на Македонија за соработка со Парламентот на Република Албанија, член на пратеничката група на Собранието на Македонија за соработка со Парламентот на Република Полска. Во 1998 година бил избран за пратеник на Собранието на Македонија[1].

На Локалните избори од 2005 година, Бузлевски бил избран за Градоначалник на Општина Ресен, и на оваа функција се задржал до 2009 година. Во 2012 година бил исклучен од членството на СДСМ, по кое на Локалните избори од 2013 година се кандитирал повторно за Градоначалник на Општина Ресен, но на изборите на победил[2].

Наводи уреди

Политички функции
Претходник
Антони Пешев
Министер за урбанизам, градежништво, транспорт и екологија
20 декември 1994 - 29 мај 1997
Наследник
Абдулменаф Беџети