Википедија:Огласна табла за администратори/Архива 1

Архива Оваа страница е архива. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Упатете ги вашите коментари на сегашната страница за разговор.
Архива 1


Додавање на слики т.е upload picturesУреди

Се бара од страна на аминистраторите да ги прикачат следниве слики: http://z.about.com/d/manga/1/0/N/-/-/-/DeathNote_Anime1.jpg http://i2.iofferphoto.com/img/item/199/454/02/Dragonball_Z_rear.jpg

Прикачувањето на овие слики ќе овозможат отворање на тема Аниме на страницата на mk.wikipedia.org

Благодариме за Вашета поддршка.

ВанадализамУреди

 
Не ги гризај нубовите, демек.

Барам Корисник:85.164.146.217 да биде опоменат или барем на кратко блокиран поради секојдневно вандализирање на страната Косово.--Raso mk (разговор) 20:42, 14 октомври 2008 (UTC)

Опоменат е, нема потреба од блок (сепак е IP адреса). --Brainmachinewtf? 21:16, 14 октомври 2008 (UTC)
Море Зоки, јас не барав охрабрување, туку опомена! :-)--Raso mk (разговор) 21:34, 14 октомври 2008 (UTC)
Море Рашо, Assume good faith, don't bite the noobs!. :D --Brainmachinewtf? 21:36, 14 октомври 2008 (UTC)
Зоки, Зоки. Вандалот си е вандал--Raso mk (разговор) 21:41, 14 октомври 2008 (UTC)


Aвторски праваУреди

Ве замолувам да ја отклучите темата за Охридска Архиепископија или пак да го избришете делот "Правна положба и диецеза на Охридската архиепископија". Јас ја уредив оваа тема со делот од мојата матурска задча не мислејќи дека тоа е забрането од Бирото за развоја на обарзованието т.е. надлежно за државната матура. Со цел да не ми се поништи тој труд ве молам да го избришете наведениот дел. Како доказ дека јас го уредив тој дел ја наведувам мојата e-mail адреса со која го активирав и претходниот account (кој го избришав)со кој и го уредив наведениот дел) и сегашниот account. Се надевам дека ќе ми излезете во пресрет. Поздрав # Ilija.a Ilija.a (разговор) 13:35, 20 ноември 2008 (UTC)

 Ок Готово - На секцијата ѝ недостасуваа извори, затоа не беше проблем отстранувањето. Инаку Ви одговорив подетално на Вашата страница за разговор. --Brainmachinewtf? 09:24, 21 ноември 2008 (UTC)

Злоупотреба со администраторски праваУреди

Бидеjки не можам да постигнам консенсус со администраторот Kiril Simeonovski и тоj jавно злоупотребува со администраторските си права мислам дека е редно да го прикажувам овде, преди да сум го прикажувал на погорно ниво со помошта на други администратори од англиската википедиjа. За ненамеса во крекршуване на 3RR, нeпочитуване на основни правила на википедиja (мнозинска гледна точка, НГТ, неприемуване на надежни извори, незачитане на долуките на дргите администратори Корисник:brest и Корисник:Виктор Јованоски, и таку натаму), уште повеке дека е администратор, па бил тоj и млад/нов. Станува збор за статиjата Бугарски владетели. Сум готов да го дискутирам проблемот, за да може да се вземе краjно решение дали Комитопулите да се во табелата на бугарските владетели или да се избришат засекогаш от таму. Истиот проблем има веке 2 одлуки од администратори и мислам нема потреба од 4, 5, 6 и таку натаму одлуки за истото нешто при извори 100:1. Затоа мислам дека е време да го решиме един пат засекогаш, за да не им губиме времто на лугето од раководството на википедиjа со промлеми кои можат да се решат овде. --Стан (разговор) 01:51, 27 февруари 2009 (UTC)

Моментално на статијата Бугарски владетели нема наведено извори кои ги оправдуваат фактите (иако има една листа на страницата за разговор, технички — нема во статијата). Најпрво, поткрепете ги посебните факти со извори, а потоа ќе продискутираме. Ви го прочитав разговорот што сте го направиле и не гледам злоупотреба на администраторските права, само по 2 реплики од двете страни — ако Kiril Simeonovski те блокирал на пример, е тоа веќе би било злоупотреба. Корисник:Ajax е блокиран во рок од три дена заради тројно враќање. И уште нешто: администраторите не се судии и не го имаат конечниот збор. --Brainmachinewtf? 21:24, 3 март 2009 (UTC)
Јас бев блокиран три дена заради тројно враќање. Арно ама според 3RR правилото треба да бидам блокиран ако имам ПОВЕЌЕ од 3 уредувања. Јас имам токму 3,не 4, со што мислам дека не го кршам правилото. Би сакал администраторот да се изјасни за тоа. --Ajax (разговор) 21:12, 8 март 2009 (UTC)
Кое е моето изјаснување? Оригинално уредување, прво враќање, второ враќање, трето враќање, четврто враќање, петто враќање и шесто враќање. Контра реплика? --Brainmachinewtf? 21:36, 8 март 2009 (UTC)
Доколку што знам правилото е за уредувања за период од 24 часови, а на 24 февруари имам 3 уредувања, четвртото е на 26 февруари, а пак претходното на 22 февруари. Значи или јас не го разбирам правилото или тоа не е искористено правилно. Тоа сакам да се изјасни.--Ajax (разговор) 22:18, 8 март 2009 (UTC)
Нема 3рр правило на македонската Википедија. Ако сакаме да се создаде тоа по урнек на англиската, треба да разговараме прво дали треба воопшто да има такво и ако има потреба да се направи едно правило. Поздрав--MacedonianBoy (разговор) 22:58, 8 март 2009 (UTC)
Правилото не им ја дава слободата на уредувачите да вратат една страница трипати секој ден и да се извлечат без последици. Тоа се нарекува искористување на системот — нешто слично на наоѓање на правни дупки. Прочитај en:WP:GAME, за тоа зборувам. Администраторите можат да блокираат уредувачи за уредувачко војување кое не го почитува правилото, без разлика на временскиот рок ако се прави неконструктивен придонес. Ти направи шест враќања! Што ли си мислеше? --Brainmachinewtf? 23:04, 8 март 2009 (UTC)
P.S. - Дефинитивно има потреба од вакво правило за да се спречат вакви уредувања. Треба заедно да формулираме многу правила за да ги доведеме девијациите до минимум и прецизно да знаеме како да постапиме во дадена ситуација. --Brainmachinewtf? 23:11, 8 март 2009 (UTC)
Сега ми е појасно кога знам дека правило нема.И мислам оти е сосема нормално да прашам.Затоа не ја разбирам реакцијата ,администратору, бидејќи во твоите зборови гледам лутина. Јас сум свесен за своето кривично дело и го сторив иако бев предупреден порано од MacedonianBoy и не се жалам на тоа. Но што си мислев ли? Јас и сега размислувам на тоа - причината за нашиот разговор. „Уредувањата“ на бугарите е очигледно дека се провокативни и ја зафаќаат целата Википедија. Како обичен корисник имам два варианти на одговор - враќане или откажување од натамошно уредување. Се знае колку страници се заштитени поради споровите со нив. Ете сега еден брише слика од страницата на Гоце Делчев и клава друга. Јас вратив еднаш, но ако продолжам пак ќе бидам блокиран. И ако друг не ја врати, ако никој не ја врати ене ќе си имаме бугарска статија на македонски. А тие се повеќе од нас и ќе доаѓаат и други. Тоа е генерален проблем на кој не гледам решение. Да, тоа е војна, ама по се изгледа не си разбрал дека е започната одамна и затоа може би си мислиш дека средувањето на некој мал проблем ќе ја смири ситуацијата. Јас барем засега не наоѓам решение, различно од горенаведените. Затоа како корисник имам право да сакам од вас, администраторите, да најдете решение на проблемот, да ми дадете трета понуда, а не да ме блокирате.--Ajax (разговор) 20:48, 9 март 2009 (UTC)
Ок е, јас не ти го оспорувам правотото да прашаш и да добиеш одговор, впрочем тоа и го доби. Не гледај во моите зборови лутина; каква причина би имал јас да ти бидам лут на тебе? Искрено? Повеќе е фрустрација. Оти ги сфаќам твоите зборови, ги сфаќам целосно твоите намери, но сум исфрустриран заради начинот на кој се одвива целиов процес на уредување на определени осетливи теми. Исфрустриран сум што уредуваме насилно, а не паметно. Што согледуваме само две опции: или враќај или откажи се. Не е толку просто! Не е сè само црно и само бело. Ова место не е за војување, ами за ширење на знаење. Зар навистина до тој степен е дошло: „тие [да] се повеќе од нас и [да] доаѓаат и други“, па да се бугаризираат сите овие статии? Бараш решение од администраторите? Не можеме ние да ти дадеме друго решение освен да се бориш темелно, праведно и оправдано за да ги докажеш фактите кои сакаш да ги докажаш. Но, тоа исто така да го бараш и од другата страна со која дебатираш! Да не прифаќаш било кој аргумент кој не е добро аргументиран. Ако наидеш на проблем, дискутирај го со заедницата — овде сите заедно одлучуваме. Но не бутај ѕид со глава преку шестократно враќање на едно уредување — со тоа ништо не си постигнал. Некој ќе ја смени сликата на Гоце — ти ќе ја вратиш назад. Тој некој повторно ќе се обиде да ја смени сликата ако е упорен — ти ќе започнеш дебата на страницата за разговор и ќе изјасниш „Не треба да се менува ова заради тоа и тоа...!“. Знам дека е тешко да се брани нешто на овој начин. Но исто така тешки се и сите работи кои навистина вреди да се сторат. --Brainmachinewtf? 00:18, 10 март 2009 (UTC)
Јасно. Не сум јас тој кој што треба да создаде правила овде. Самиот кажа дека се потребни. Тоа е ваша работа и не знам што треба да се случи за да направите нешто. Со години се расправаме за исти работи. Сето ова што ми го препорачуваш јас го вклопувам во вариант 1 и тоа работи само делумно. Но кога се дојде до неможност за компромис што правиме? Ништо. Види разговорот на статијата за ОМО Илинден-ПИРИН например, како се изроди предлогот за компромис. Јас не можам да се сложам со човек кој сака да бидат презентирани лаги, со јасна намера статијта да предизвикува негативен однос. По се изгледа не можеш или не сакаш да ги препознаеш бугарите по делата, но јас ја гледам нивната дволичност - тука се фер, не почитуваат и само сакаат да „помогнат“, а зад грбот плукаат и шират невистини (доколку сакаш можам да ти дадам конкретен пример). Што да барам од нив? Во тие случаи барам иницијатива од администраторите да кажат например имате 1 недела да се разберете или статијата се враќа на позиција од преди спорот и ако се повтори ситуацијата сте блокирани да ја уредувате, или пак статијата се отвара без нерешените прашања и ако некој ги уреди се блокира од уредување за определен рок, или пак надворешните врски се додаваат само како линкови за да се одбегне наметнување на ставови, или да се бара реципроцитет - ако на БГ Вики стои како референца различното мислење на МК и други историчари и тука да е исто. Јас ли да мислам наместо вас? А вака е многу лесно, ги креваш рацете и велиш одете онаму си зборувајте иако самиот си свесен дека тоа речиси невозможно. Не знам дали бев доволно јасен, дека со тие дволичници нема рабирање. Кога ќе им подадеш прст тие ќе ти ја каснат раката. Затоа пасивноста на админите им оди во прилог. Ѕидот помеѓу нас може да урне само некој трет, а освен администратори тука друг нема. И кога си почнал нешто ќе мора да продолжиш зашто војната за статијата не е сопрена и ти ништо не си направил. Оди и види. --Ajax (разговор) 20:45, 11 март 2009 (UTC)

Константно вандализирање и малтретирањеУреди

Од страна на корисникот:

Bogorm (talk+ · contribs · deleted contribs · tag · block user · block log · checkuser


Поднесено од страна на --Р ашо  16:27, 9 март 2009 (UTC)

Причини

После раатот што го имавме од неговот прво блокирање, сега се вратија истите проблеми. Корисникот постојано вандализира, ревертира и ја нарушува мирната уредувачка атмосфера. Денес цело време наместо да се пишуваат статии, се пишуваат коментариу по разговорите и неговата страница за разговор. Типот упорно кај ќе стигне ја навредува Македонија и македонскиот народ и јазик. Пишува по страници на странски уредувачи користејќи погрдни и навредливи зборови за Македонија. истото го прави и кај бг корисниците на кои има дава кураж и ги тера на „барање правда“ и бунт. Човекот е баниран од ен вики поради марионетство и вандализирања. Не е активен на ниедна википедија, освен на оваа во која само форумизира по страниците и сака да ја претстави оваа википедија како пропагаторска. Молам за една дискусија или моменталем блок.

Би те посoветувал да не ми обсуждуваш блокирането на англиската Википедиjа, без да си се интересувал. Причината е, дека един идот од Западните САД се претставио за мене (пцуе по администраторот, кои ме блокира на един дан и тоj веднага си мисли дека сам jас, а не гледа дека кога оноj е писал е било 3 ч. у Бугариjа - толку им е мозакат) Прво погледни en:Wikipedia:Requests for checkuser/Case/Bogorm (где резултатот е inconclusive) (и ово en:Wikipedia:Suspected_sock_puppets/Bogorm). Като ониа од САД са толку глупи да блокират за inconclusive, тоа не значи дека и ми, кои сме европци, треба да assume bad faith као тех. И твоjот блок-лог овде не е чист. Би те посоветувал и да не лажеш (Не е активен на ниедна википедија), без да си ми видео прилозите во француската и немската Википедиjа. Потребител:Bogorm (разговор) 20:01, 9 март 2009 (UTC)

   Треба да се посоветува од администратор тој корисник. Ваѓа од контекст изјави и не придонесува во статиите туку во разговорите. Исто така за навредите кон јазикот и нашата држава се очигледни.--MacedonianBoy (разговор) 16:55, 9 март 2009 (UTC)

 1. Веке е бил, но би сакал да те молим да видиш дека имам над 100 прилози во основното пространство и потоа да тврдиш не придонесува во статиите туку во разговорите. Потребител:Bogorm (разговор) 17:17, 9 март 2009 (UTC)

Од страна на корисникот User:Raso mkУреди

Спам по страниците за разговор, марионетирањеУреди

Вчера у 2:59 един IP (77.28.27.84) ми е турил спам на страницата за разговор. Покасно тоj се е вратил под други IP (77.28.18.167) и опет ми е турил спамот у 22:49, коjе значи дека тоj не само спам прави, но и марионетирање. Би ве молил да се блокират и двата. Потребител:Bogorm (разговор) 12:49, 10 март 2009 (UTC)

Е те еден ист човек е бе. Не се два--Р ашо  13:06, 10 март 2009 (UTC)
Согласен сум, затоа го обвинувам во марионетирање. Потребител:Bogorm (разговор) 13:31, 10 март 2009 (UTC)
Типот има динамична ИП адреса и неможе да се бликира. Утре ќе има друга, а старата можеби некој друг и тоа ти се вика магичен круг. Може на ден-два, а повеќе не--Р ашо  13:36, 10 март 2009 (UTC)
Арно, нека администраторот мисли колку дана блок да му тури, само молим да не е нула, зато што си го е заслужил и ме лути со таа скапана(obnoxious) веб-страница, коjа jа спамува. Потребител:Bogorm (разговор) 13:49, 10 март 2009 (UTC)
Можеби било тоа само за да се опуштиш малку. Да ти поминат страстите и сл. Јас го сфаќам како добронамерна досетка :)--Р ашо  13:55, 10 март 2009 (UTC)
Ако ме лутат повеке со скапани веб-страници, нема как да поминaт страстите. Лутенето не е поминуване на страсти. Освен това сам спокоен, а ке бидем уште, када се блокира, за да не ми го тури спамот за трети пaт. Не разумем како би се оправдало ово досадуване и спамуване, тоj е случаен корисник-вандал(спам + марионетирање), нема прилози, нема как да се е загрижил за мене, не сме говорили, ово е чиста злоба. Потребител:Bogorm (разговор) 14:01, 10 март 2009 (UTC)
Не се срди бе. Be happy. Тој сигурно не е некој што не те знае. Верувај дека знае.--Р ашо  14:09, 10 март 2009 (UTC)

Спам и по други местаУреди

Данас истиот тип од друго IP (Специјални:Придонеси/77.28.7.233) (уште еднаж маринетирање) е турил истиот спам на барањето за администраторски статус на MacedonianBoy (општо трети пат). Молам почитуваните администратори да се вмешуват. Мислам дека ово веке наликува на малтретирање Потребител:Bogorm (разговор) 21:41, 11 март 2009 (UTC)

zostoУреди

zosto ne mozam da najdam tekst za temava internet - prozorec kon svetot

А може ли поопширно да објасните што спаѓа под темата internet - prozorec kon svetot, можеби може да помогнеме.--brest (разговор) 18:34, 11 март 2009 (UTC)

вандализамУреди

Злоупотреба со администраторски праваУреди

Администраторот Корисник:Kiril Simeonovski злоупотребува со администраторкси права, како блокира корисник Корисник:BG Macedonia за "неприфатливо" корисничко име: [2] [3]. Сметам дека ова е кршење на основни правила на википедиja и поточно ва за неприфатливи корисничи иминња. Разговорот со аминистраторот немаше неаков и затоа пишувам тука. Ако овде не се реши проблемот (а верувам дека грешката е голема), ке биде приавен на погорно ниво. Поздрав! --Стан (разговор) 17:48, 20 март 2009 (UTC)

Напротив Стан, Кирил оди по правилата. Добро е да прочиташ за правилото за именување на кориснички сметки. И не се заканувај, не ти оди во прилог ниту тебе ниту на Википедија. И неговите залагања за негирање и непостоење на македонски јазик се додатна потпора на овој блок. Не го брани сам си кажа тој што мисли за Македонија и македонската нација--MacedonianBoy 18:00, 20 март 2009 (UTC)
Блокирањето беше оправдано со почитување на правилото. Истото правило го има и на Википедија на англиски јазик, а тоа му беше наведено и на корисникот Стан. Корисникот Стан наведе различни значења за називот „BG Macedonia“, но мислам дека тоа е премногу субјективно, а тоа се случувало и на другите јазични изданија. Ако го прашаме корисникот, што значи, тој не мора да одоговори или може и да посочи друго значење. Затоа, мислам дека за вакви прашања, најдобро е да одлучи целата заедница, па затоа уште еднаш ќе го замолам корисникот Стан да го стави проблемот на гласање. Благодарам.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:07, 20 март 2009 (UTC)
Никоj не го праша блокираниот корисник, се договориа MacedonianBoy и Kiril Simeonovski и беше блокиран за несоодветно корисничко име. Jас не верувам дека ова е согласно правилата на википедиjа за "навредувачкото" корисничко име "BG Macedonia". --Стан (разговор) 18:20, 20 март 2009 (UTC)
Да го прашавме немаше да биде добро. Со тоа се шири субјективизмот на Википедија. Големи се шансите корисникот да не излажеше или воопшто да не дадеше објаснување. А, и зошто би му верувале? --Kiril Simeonovski (разговор) 18:26, 20 март 2009 (UTC)
Има секција која вели, јасно видливи навредливи кориснички имиња се блокираат веднаш од кој било администратор. Ако направам корисничка сметка на бугарската Корисник:TAT Bulgaria, дали ќе бидат веднаш блокиран? Да, и тоа веднаш. Поздрав и смири ги страстите. Корисникот може да нбаправи нова сметка ако побара барање од администратор, но со тоа име не.--MacedonianBoy 18:28, 20 март 2009 (UTC)
Кое е навредливо на BG Macedonia? Човекот е Бугарин, живе во Бугариjа, на териториjата на исторско-географскиот регион Македониjа. --Стан (разговор) 18:35, 20 март 2009 (UTC)
Многу добро ги знаеш бугарските погледи кон Македонија. И кај се регистрира корисникот, на која јазична Википедија? Основна карактеристика на оваа Википедија е дека е на македонски јазик и се бара барем малку почит. --MacedonianBoy 18:38, 20 март 2009 (UTC)
A, jасно, значи корисникот е блокиран за "бугарските погледи кон Македонија". Корисникот не е блокиран за "непочутуване", туку за навредувачкото корисничко име "BG Macedonia". --Стан (разговор) 18:44, 20 март 2009 (UTC)
Еј не ги врти зборовите како тебе што ти одговараат, не си мал. Тој коментар е општ, не за него посебно. Поздрав и јас се тргам од разговоров зошто не поднесувам некој да ми ги менува кажаните работи.--MacedonianBoy 19:02, 20 март 2009 (UTC)
Банират се корисници со "навредливото" BG Macedonia, кој си кажа дека е од Пиринско, кое што во историјата се знае како бугарска Македонија, исто както Егеј се знае како Грчка Македонија. А во истиот момент корисници како Рашо пишат поезија за "бугарите-татари" и тоа никој го не намери навредливо.. па сигурно така е редно. Подпоручикъ (разговор) 19:10, 20 март 2009 (UTC)

АгитирањеУреди

Ова мислам на македонски јазик се вика Агитирање. Срамота.--MacedonianBoy 19:13, 20 март 2009 (UTC)

Википедија:Агитирање По таблицата: Ограничено постирање - само до СтанПрог; Неутрално - само слика без текст, секој да си ги прави изводите; Непартиски - тоа го нема исто; Отворено - публично го е писал коментарот и во тоа нема нишо лошо. Што бараш сега МКбој? Подпоручикъ (разговор) 19:20, 20 март 2009 (UTC)
Читај подолу од правилото.--MacedonianBoy 19:21, 20 март 2009 (UTC)
Читај правилото:
* "повеќе Википедијанци"
* Ова е пратено во 21:38. злоупотребата е опишана во Огласната табла во "19:48".
* Не видувам как ова (кое ке избришам), може да ме агитира, бидеjки 2 часови преди оваа "агитациjа" jас сум приjавил Кирил?
--Стан (разговор) 20:10, 20 март 2009 (UTC)
Значи сакаш да кажеш дека тој корисник абер нема од оваа дискусија и дека не те контактирал тебе и не те замолил да се расправаш тука? Ви се молам, преочигледно е.--MacedonianBoy 20:12, 20 март 2009 (UTC)
Значи, дека овоj корисник ми е поставувал ова на страницата 2 часови пoсле приjавуването од мен на Кирил Симеоновски за злоупотреба. Корисникот вероватно сака да каже, дека во англиската википедиjа го има овое пренасочуване и тоа не е од денес (01:14, 19 jули 2006). И ми пишува на мене, вероватно заштото е блокиран на македонската википедиjа - со злоупотреба од страна на Кирил Симеоновски. Дали има агитиране кога jас веке 3 часови сум во оваа дисикусиjа? --Стан (разговор) 20:19, 20 март 2009 (UTC)

Блокиране на 80.80.141.235/ Корисник Раптор за обиди лични и национални и за ширење на национална омразаУреди

Молбата за блокиране на страницата на администраторот Корисник:Kiril Simeonovski беше одма отстранувана во архиева, без одговор и без никакво деjство. Корисникит Раптор/80.80.141.235 избриса целосно статиja [4] без наведена причина, подоцна jа вандалзира [5], и подоцна продолжи со национални напади [6], нарекуваjки бугарите "татари". Ако jас почна да нарекувам македонски маченици "Фироми" дали нема одма да получа блок? Ова е истото. Корисник беше блокиран за име BG Macedonia, друг за име FYROM а овоj освен лични навреди има и национални. Овие напади бе а на страницата на разговор на администраторот Корисник:MacedonianBoy и тоj ништо не направи. --Стан (разговор) 13:24, 21 март 2009 (UTC)

Корисникот ќе биде само опоменет а не блокиран бидејќи истото го направивме и со корисникот Подпоручник. Тука и ако им се повтори ќе бидат блокирани, а Подпоручник заслужува за повеќе. Поздрав и мисли за твои грижи нека не те испраќаат преку Скајп или маил.--MacedonianBoy 13:30, 21 март 2009 (UTC)
Зашто требе да се чека, да се стави нешто на огласната табла, за да се направи нешто? Ти добро знаеш за вандализмите и ширење на национална омраза затоа зашто беше на твоjата страница на разговор. Дали ако ова беше некоj бугарин немаше одма да биде блокиран? И дали ако jас те нарека "фиром" дали само ке ме предупредиш? --Стан (разговор) 13:37, 21 март 2009 (UTC)
Корисникот Подпоручикъ беше предупреден, а не блокриран. Еве ти пример.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:42, 21 март 2009 (UTC)
Да, Стан јас секогаш еднаш предупредувам а потоа блокирам. Истото се случи и со БГ Мацедониа, го предупредив тој продолжи со неговото однесување и со неговата сметка и беше блокиран. Истото се случи и со Подпоручник, ме омаловажува, го предупредив и ако направи уште еден испад тој ќе си добие блок. Поздрав и не треба да пишуваш на огласна табла за да се разрешат спорови, сами си ги решаваме не треба баш ти да знаеш се. Кога има блок или предупредување види за што е а не само со тебе да пишуваме овде, губиме време за глупости --MacedonianBoy 13:45, 21 март 2009 (UTC)
Ajде сега да видим дека си го предупредувал Раптор/80.80.141.235? И дали Подпоручикъ е ширил национална омраза и дали е нарекувал македонците фироми? Ова што го направи Раптор/80.80.141.235. --Стан (разговор) 13:50, 21 март 2009 (UTC)
Подпоручник мене лично ме навреди, што се смета за понавредливо одошто зборување за заедница и тоа е следено со автоматски блок. Разбери еднаш или не пишувај веќе, преку глава ми е од овие мизерни поплаки. Наместо овде да не малтретираш оди и поучи ги за бон тон и соодветно однесување за да не прават вакви глупости. Бидете среќни што некои корисници воопшто блокирани за марионетство, зошто имам секое право да ги блокирам зошто имам и факти.--MacedonianBoy 13:56, 21 март 2009 (UTC)
Кога имаш факти можеш секогаш да ги блокираш согласно правилата. Проблемот е дека со овие блокирања на бугарски корисници за "несоодветно име" BG Macedonia, и непредупредуване (неблокиране) на македоцни (кои вандализират, бришат извори, навредуват корисниците од други националности и шират национална омраза) само за тоа зашто се македонци води до овие разговори, и до овие проблеми на википедиjата. Требе администраторите да се замислат над ова. Требе неутралност при пресудите кон бугари и македонци, инаку положението ке стане полошо - види последниот месец колку вандализми, навреди и слично. Ова требе да се исправи, а со навреди и блокирана на бугари нема да стане. Требе деликатност овде. --Стан (разговор) 14:09, 21 март 2009 (UTC)

Блокирање на корисници поради марионетствоУреди

Известување до сите администратори на македонската Википедија и повик да се одлучи дали подолу посочениот пример е марионетство, поточно правилото за човек-марионета. Случајот за марионетство е забележан кај корисниците Подпоручник и Relativefrequency, вториот како човек-марионета на другиот.

Имено, корисникот Relativefrequency е дел од македонската Википедија од 8 март 2009 во 17.51 минути со неговото вмешување во статијата Александар Климов. Неговото прво уредување веднаш беше поддршка на корисникот што уредувал пред него, поточно Подпоручник, и подржување на неговите ставови. Се поставува прашањето како може нов корисник веднаш да се инволвира во спор иако не ги познава ниту основните начела врз кои функционира Википедија. Одговорот се пронаоѓа во правилото и случаевите за човек-марионета на одреден корисник. Под некакви тајни преговори, најверојатно корисникот бил наговорен од корисникот Подпоручник да се вмеша во спорот се со цел да се потврдат неговите ставови на кои се противеле одреден корисници. Овој корисник на таа статија и на нејзината страна за разговор прават неколку исти измени, односно едниот го подржува другиот.Историја на статијата.

Вториот случај кој доведува до ваква забелешка за човек-марионетство е случајот со статијата Битката на свиокот на Црна, воедно е втора статија во која овој корисник се вмешува. И повторно ја гледаме истата ситуација, корисникот, новодојденец, ги потврдува и подржува мислите и ставовите на корисникот Подпоручник, при тоа не прифаќајќи го правописот на македонскиот јазик. И повторно се поставува прашањето како може нов дојден корисник да е толку запознаен со Википедија, а особено со корисниците велејќи им дека ја искривуваат историјата и сл. Повторно одговорот е поткрепен со веќе споменатото правило на Википедија. историја на статијата, разговор на статијата.

Наредното инволвирање на овој корисник на Википедија е на страната за разговор на статијата Крсто Б'лгаријата . Повеќе сомнителни се коментарите на страната за разговор во која корисникот го поставува истото прашање и дава слични коментари со корисникот Подпоручник. Повторно се поставува истото прашање и се добива истиот одговор. страната за разговор на статијата

Во текот на наредните денови, се забележуваат придонеси на корисникот Relativefrequency на статиите Фердинандова чешма и Македонско-одринско ополчение. Особено важни се неговите коментари и придонеси на страната за разговор во која, јасно убедливо и чисто се гледа како корисникот ги завзема истите ставови со корисникот Подпоручник. Најважен негов коментар е листата на извори и стилот на пишување и посочување на изворите кои можат да се забележат во погорниот коментар кај Подпоручник. Тука се поставува прашањето, како може нов корисник, кој не е сосем запознаен со работењето на Википедија да наведува такви коментари а пред се да дикутира со ист тон и со исти ставови како и корисникот Подпоручник. И најубедлив факт дека овој корисник е марионета на Подпоручник е неговиот предлог за гласање. Тука се запрашуваме како корисникот, кој е нов знае дека преку гласање се постигнува консензусот? Најверојатно корисникот Подпоручник, неговиот наредник, му посочил како тоа се прави. историја на Фердинандова чешма, страна за разговор на Фердинандова чешма.

Придонесите на корисникот Relativefrequency можат да се видат тука, а додека придонесите на корисникот Подпоручник можат да се видат тука.

Случај „Фердинандова чешма“Уреди

Типичен пример за комуницирање на Википедија е на кориснички страници и барање за помош на еден корисник од друг, а не надворешно од Википедија преку разни средства. Примерот за Фердинандова чешма е мошне интересен за оваа забелешка за марионетирање. Имено, на 13 март 2009 во 15.33 корисникот Relativefrequency ја направил првата статија, доста перфектна за еден нов корисник кој за прв пат се запознава со Википедија. Тоа укажува дека корисникот не ја напишал, очигледно, сам и дека е нарачана од некој друг. По два часа, на Бугарската Википедија е направена истата статија од корисникот Подпоручник, ист формат, исти стил и скоро ист текст. И сликата е подигната на Комонс од корисник Подпоручник еден час пред да се направи бугарската верзија.

Малку порано на бугарската Википедија, можеме да ги видиме коментарите дека македонската Википедија е фалсификаторска и слични негативни погледи кон Македонската Википедија и работење заедно против интересите на Википедија и тука.

Ова е класичен пример за марионетство, особвено марионетство од типот човек-марионета. Правилото на Википедија гласи:


Луѓето-марионети е термин на Википедија што се однесува кон ситуација кога еден корисник, нов или стар, врши уредувања под наредба или како услуга на друг корисник на Википедија. Иако Википедија се базира на зачувување на добрата мисла и не напаѓање на новодојденците, сепак ако нов корисник почне веднаш да ревертира, брише или да пишува текст со кој се потврдува нечие мислење е строго забрането. Корисник кој се ангажира во истата работа, истата проблематика или проблем и се однесува исто со некој друг корисник, и кој уредува на Википедија само за таа цел, укажува на фактот дека двата корисници работаат на иста цел, од кој едниот оди по однесувањето на другиот.

Недопустливо е на Википедија да се рекламирате или покажувате на пријатели или поблиска фамилија а при тоа да ги поканите да уредуваат и да го подржуваат вашите ставови.

Википедија има правила за справување со луѓето-марионети:

 1. Консензусот во поголем број на случаеви треба да биде базиран на предлози што се однесуваат кон правила, а не врз бројот на гласови. Новодојдените корисници не се многу запознати со Википедија и не се зема во предвид нивниот придонес кон консензусот
 2. За време на гласање или разговори во тој стил, новодојденците може да бидат отфрлени од разговорот или се дава многу мал значај, особено ако се дава исти ставови со друг корисник како негова марионета.
 3. Во случај на донесување на консензус ако се посомнева Вики заедницата дека еден корисник е марионета на друг, а при тоа да не се сосема сигурни, нивните гласови се сметаат за еден.


Поздрав и се надевам на детално испитување на овој случај. --MacedonianBoy 14:41, 21 март 2009 (UTC)

Oва не може да биде сериозно, лесно може да се види дека ИП адресите на мен и на Релатив се различни, па дури са о во различни држави. Јас немам потреба от марионетни корисници, па и не верувам некој да сака да ми биде таков. Подпоручикъ (разговор) 15:08, 21 март 2009 (UTC)
Тоа е сигурно дека едниот е од Скопје а другиот од Софија, но прочитај го правилото, важи за случај кога едниот корисник (во овој случај ти) му укажува на другиот корисник (во овој случај Relativefrequency) што да прави. Јас ова го предложив зошто ептен беше воочливо и дава јасни знаци на ваква ситуација, а не дека си ни „трн во око“ како што велиш. Ако има дискусија ќе видиме што ќе биде како резултат.--MacedonianBoy 15:11, 21 март 2009 (UTC)
Јас поддржам контакт со Релатив, не само во МК вики, тоа е јасно и нема што да го крием. Но разговорите ми со него не се по различни од тоа што ти зборваш с Рашо примерно. А за некакови анти-македонски зговори е немислимо направо. Он на мене ми помага нај много со адаптирането и преводот од бугарски на македонски (како што знаете вториот не ми е толкова добар), па јас на него му помагам со уредуването на МК вики, зашто он од скоро најде овде. Мислим е према јасно. Подпоручикъ (разговор) 15:17, 21 март 2009 (UTC)
Подпоручикъ, јас само ќе го кажам ова, македонистите светот ги вика Македонци, а "македонската" езикова норма, во нормалниот свет се вика македонски јазик, а тоа е јазикот на кој се пишува оваа Википедија. --FlavrSavr (разговор) 16:54, 21 март 2009 (UTC)
A како ја викате Паранојата? Да виде вакви зборове од мене? Па светот и Самуил го вика бугарин, ама тоа тебе ти не пречи да му ја препишеш македонската идентичност, нели? (ово е само пример, се надевам дека нема го приемаш за навредување) Па јас на каков јазик ги пишуван статиите тука на МК Вики, да не е побугарена караџица тоа? Не е, ово е официалнот јазик на Република Македонија, која Бугарија прва ја призна во светот. И се пак, дали сме ние марионетки, и дали вие сите не се агитирате помегу си? Подпоручикъ (разговор) 17:41, 21 март 2009 (UTC)
Секој да се врати на темата сега. Балканец What man, what? 22:51, 21 март 2009 (UTC)

Категорија:Сите слики со непозната лиценцаУреди

Здраво мислам дека Категорија:Сите слики со непозната лиценца има потреба од администраторска намеса. --Стан (разговор) 00:35, 22 април 2009 (UTC)

етнички навредиУреди

Овде по страниците за разговор кон статиите сум читал многу глупости за имагинерни врски на бугарскиот народ со едeн монголско-тjуркски народ. Сада истото нешто ми го пишува корисник на моjата корисничка страница (два пати !) за разговор и jас го сматрам за етничка навреда. За да не начнем и jас да му пишем по неговата страница за разговор каков е тоj, молам за административнo вмешување. Исто тако и ако може, некоj други да му избриша навредата од моjата корисничка страница за разговор, зато што ми врака уредувањата. Потребител:Bogorm (разговор) 19:13, 29 април 2009 (UTC)

За блок си ти Богорм не тој. Ти не нарекуваш Бугари јазикот Бугарски. Не си го барај со чкорче.--MacedonianBoy 19:18, 29 април 2009 (UTC)
Ова е за блок, Cross wiki harassment.--MacedonianBoy 19:20, 29 април 2009 (UTC)
Ово е од друга Википедиjа и е писано да го читат грци. Jас сакам да сум во добри отношениа со грци, а исто тако и со вас. Затоа помагам овде, пишувам некои статии, а таму само размисли со некоj грк. Таму jас не сум активен, немам и 10 уредуваньа во сновното им пространство. Нема повеке да пишем таму на англиски, заветувам! Или ке научим грчки, или со корисник, коj зборува други немногу разбираем jазик (da, ja, la...) Доволан? Но овде се обсуждуват само уредуваньата во македонската Википедиа, тоа не е нaвреда, само став, коj многу грци го мислат.Потребител:Bogorm (разговор) 19:38, 29 април 2009 (UTC)
Си сакал добри односи со грци и си пишал така, а треба да размислиш дека и тука треба да градиш добри односи и не требало такви коментари. Не филозофирај ги знаеме твоите ставови и мислења средновековни. По таа логика, и Рашо не дал навреда туку став, да не навреди одредени корисници--MacedonianBoy 19:42, 29 април 2009 (UTC)
Не е истото, jас пишувам според мненьето, коjе таму е основно, тоа, што Рашо ми го напишувал, е ако идем на страницата за резговор на грк и напишувам дека Грциjа на север од Лариса е на словените-македонци (пишувам словените, зато што според тех (не мене, тех, according to them, the Greeks!) има и грци-македонци). Ке ме исфрлат за иредентизам. Jас само саках да кажем колку уважавам еден грк и как пишувам статии за него на други Википедии. Аj да не респраваме ова тема овде повеке, многу е деликатна. Ама не сакам малтретиранье по своjствената корисничка страница за разговор. Рашо как може да пише стихове за т-ри во корисничката си страница, и jас исто тако пишем таму во корисничката страница, по корисничките стреници правилата не су толку строги. Ама не е овде местото да расправаме за тоа, а во грчката Википедиjа. Потребител:Bogorm (разговор) 19:58, 29 април 2009 (UTC)
Виде овде (на германски) како Рашо ме принудува да си уредим корисничката страница според општото мнение овде, направил сум го, избрисал сум врската кон еден шаблон од бугарската Википедиjа. А неговото антибугарско стихотворение уште постои. Има ли го изразот двоен аршин? Потребител:Bogorm (разговор) 20:02, 29 април 2009 (UTC)
Без фантазии, молам, изгубен ти е кредибилитетот тука, како и на англиската. Македонците сигурно не се бугари--MacedonianBoy 20:14, 29 април 2009 (UTC)

Administrator MacedonianBoy violationsУреди

The Administrator MacedonianBoy is constantly removing content with sources and NPOV template, with explanation that "in the Bulgarian Wikipedia I and Порподичикъ have reverted his change ([7]). He also tries to bargain ([8]) this change with writing an article in the Bulgarian Wikipedia per his requirements (quote: Ако сакаш да разговараме на исти рамништа ќе си напраете статија за македонци на БГ Вики." (translation: If you want to talk at the same level, do change the article "Macedonians" in BG wiki.). It's not acceptable in the Wikipedia an administrator to bargain a change in the local wikipedia for a change in another wikipedia and his actions to be based (and motovated) on reverting his changes in another wikipedia. This is unacceptable. --Стан (разговор) 15:02, 11 мај 2009 (UTC)

He also claims that we have no right to search for neutrality in the article Катерина Трајкова Нурџиева from the Macedonain Wikipedia, because we have reverted his change in the Bulgarian wikipedia. ([9]). Is this acceptable behavior of administrator of Wikipedia? --Стан (разговор) 15:14, 11 мај 2009 (UTC)

The same Administrator denies to answer to the question why he have deleted sourced information (Evidence for sourced information: [10], without reason/explanation (just reverted it: [11]) --Стан (разговор) 13:33, 12 мај 2009 (UTC)

The Administrator spreads propaganda and lies:

 • Evidence: He added an external link ([12]) with text "Повик до македонците за борба против бугарските и грчките окупатор", I change it with the exact text of the quoted source ([13]), and he reverted it, claiming that this is a "brief description" ([14]). I gave the fact, quoting from the provided source ([15]), with no effect. The quote is "Со неклонена вера ке го тарни историческио пат за последната победа и слобода и за една целокупна и слободна и со народна власт Грциjа, шо натре на неja славjаномакедонскио народ ке наjде абсолутно политическо равноправие". It does not mention "greek occupiers" at all, it talks about something complete opposite i.e. :"all in one" and free Greece and within it the slavomacedonian people to gain a politic equality. --Стан (разговор) 13:36, 22 мај 2009 (UTC)

Claims that I lie with the provided source & threatens me with ban if I lie again (later proven that I do not lie at all)Уреди

I've provided a reliable source (academic Gane Todorovski from MANU) that Smirnenski is specified as "bulgarian poet", he claims that I lie with this source and threatens me with ban (working on articles relied to Macedonia) for that ([16]). Later on the administrator Виолетова checked the source , and confirmed([17]) that he is specified as "bulgarian poet with macedonian ancestry. --Стан (разговор) 13:54, 22 мај 2009 (UTC)

I have said what Violetova claims, you said "Outside Macedonia he is Bulgarian writer" which is different that you are saying now.--MacedonianBoy 14:16, 22 мај 2009 (UTC)

Помош...Уреди

Потребна ми е неопходна помош околу предлошки кои несакајки ги уништив (во одредена мерка). Имено станува збор за навигациските предлошки, односно шаблонот за шампионите во прва лига во фудбал и шаблонот за победниците во фудбалскиот куп на македонија. Ја имав следнава ситуација: На давата предлошки постоеше иста содржина (содржината за купот) и скајки да го сменам едниот од нив јас направив беља и ги сменив и двата и сега не можам да ја вратам содржината на шаблонот за купот. Помагајте како знаете!!!

Благодарам за помошта

П.С.

Забележав дека ни треба многу стандардизација и шминкање на некои предлошки, но се додека не се среди претходнава работа јас друг шаблон не чепкам! :о)

 Ок Готово --MacedonianBoy 09:23, 19 мај 2009 (UTC)


Е сега имаме повеќе од потребно, значи имаме два шаблона за шампиони и два шаблона за куп, Тие што не треба да постојата јас ќе ти ги означам со три извичници во наслов па ако сакаш тргни ги! --Liquid sk (разговор) 09:36, 19 мај 2009 (UTC)

moeto potekloУреди

se vikam igor mitevski i ve molam na koja internet sranica da pobaram nesto za moite predci odnapred vi blagodaram mojata email adresa e mitkaigor@yahoo.com

Побарај во некои од архивите во Скопје или во некои од градовите во Македонија.--Никола Стојаноски 12:30, 6 јуни 2009 (UTC)


Откриен антимакедонизам на ВикипедијаУреди

Би сакал админите да обрнат посебно внимание на уредувањата на користниците Boban Krumeski и StanProg и конкретно нивниот неприкриен антимакедонизам, изразен во статијата за Здружение Радко. Во програмата на здружението пишува:

„Многу често се случува како што е случајот со Македонската Болгарштина во Вардарска Македонија за периодот после Втората световна војна па се до денес, кога некоја обшност (заедница) наместо да осигури духовна прехрана, обшноста (заедницата) ги јаде душите на лугето (Србокомунистичкиот однонсно Македонистичкиот сатанизам). Во таков случај се работи за социјална болест и затоа најнапред сме должни да осигуриме лечење, но ако не оди поинаку се наложува и хирургија. Македонизмот (Србокомунизмот) за Македонската Болгарштина и за целокупната Болгарштина претставува раково образование (паразитна мутација).

Нас на болгарите од Македонија, не ни е потребна држава, којашто ќе го носи името ’Република Македонија’...

Ние, болгарите од Македонија, несакаме повеќе да бидеме образувани со фалшифицирана историја, и со еден јазик којшто по уставот на државата се нарекува “македонски јазик’’, а послужи како основно средство во деболгаризацијата на Врадарска Макeдонија.“

Двајцата горенаведени користници упорно бришат од статијата тоа што ќе го покаже откриениот антимакедонизам на Радко и тврдат дека такво нешто нема, иако фактите се очигледни. Затоа барам од админите да преземаат мерки, дури ако е потребно и да бидат банирани, но да се запре нивниот шовинистички однос. --Ajax (разговор) 09:49, 15 август 2009 (UTC)

За ова не сме се договориле. Ја погледнав историјата на уредувања на оваа страница и тврдењата на Ajax се точни. Самото постоење на оваа статија на Википедија на македонски јазик е бугарска пропаганда. Инаку добро е да се има предвид и содржината во статија за македонска организација во Бугарија на Википедија на бугарски јазик (Видете ОМО Илинден-Пирин, особено реченицата „Тя често обижда българската държава и българската национална идентичност и самосъзнание, като се стреми да „македонизира“ Благоевградския край.“). Мислам дека и ние слободно може да додадеме ваква речница во статијата за здружението „Радко“, но покирсно ќе биде статијата да биде избришана, а создавачот на статијата и нејзините главни проширувачи да бидат казнети со блокирање по основ на ширење на бугарска пропаганда на Википедија на македонски. Гледам дека статијата е создадена и има иста цел и на Википедија на англиски.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:07, 18 септември 2009 (UTC)
In he article I've made few contributions
1. [18] translation of the cyrillic "j" and writing the name of the party with capital cases as it is by documents
2. [19] Returning of vandalism of anonymous user with IP 124.169.185.195 - who replaced words from the provided source - "independent" with "antimacedonian" and "social" with "bulgarophile".
3. [20] Adding of categories Vardar Macedonia & Bulgarian organizations in diaspora
4. [21] - quoting the source exactly as it is. Part of it was misquoted
5. [22] - reverting the vandalism of the information quoted exactly as it is in the provided source.

Note, that the sources were not provided by me, I just quoted the information as it is in the source itself, not malformed by the users, who claim "I've seen him how he talks. Let this man alone, he has sold himself for money". The previous quotation is not a reason to return a malformed quotation.

The administrator Kiril Simeonovski blames me that I this article I'm spreading Bulgarian propaganda. Which of above changes that I've made he classifies as Bulgarian propaganda? Regards! --Стан (разговор) 12:31, 20 септември 2009 (UTC)

Доказот за бугарската пропаганда на оваа организациуја се крие и во објавената програма на организацијата (Видете Програма на здружението).--Kiril Simeonovski (разговор) 13:06, 20 септември 2009 (UTC)

Според мене, барањата на корисникот Ajax се во ред и ги потврдувам моите изнесени ставови во врска со оваа статија.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:09, 20 септември 2009 (UTC)

А, Стан ќе те замолам да престанеш да изнесуваш погрешни тврдења. Обвинението не се однесуваше за уредувањата кои ги наведе. Претпоставувам дека знаеш, дека по овој основ исто така постои казна.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:12, 20 септември 2009 (UTC)
You are threatening me with block for "spreading Bulgarian propaganda", and now it seems that not I, but the object of the article (the organization RADKO) is spreading Bulgarian propaganda? What's your professional opinion as an administrator? Should I be blocked, because 3rd party (object of an article) is spreading Bulgarian propaganda (according to you of course). --Стан (разговор) 13:15, 20 септември 2009 (UTC)
Wasn't the words above yours?

„... создавачот на статијата и нејзините главни проширувачи да бидат казнети со блокирање по основ на ширење на бугарска пропаганда на Википедија на македонски.“ (translation: The creator of the article and the articles main contributors should be punished with block, for spreading Bulgarian propaganda in the Macedonian wikipedia) - Kiril Simeonovski


And you're again threatening me for making wrong accusations? Isn't the words above yours?
Regards!--Стан (разговор) 13:21, 20 септември 2009 (UTC)
Моето обвинување, сигурно не се поклопува со овие зборови:Which of above changes that I've made he classifies as Bulgarian propaganda? Стан, доволно е. Повеќе нема да се расправам со тебе. Оваа работа треба да се заврши и на Википедија на англиски.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:28, 20 септември 2009 (UTC)

Vandalism, minority POV pushing & threats for banning by the Administrator Kiril SimeonovskiУреди

  Решено. Resolved --Brainmachinewtf? 23:06, 23 септември 2009 (UTC)

I'm writing this in English, in order to be used as evidence in an eventual Arbitration Request concerning "Komitopouli" and the violations of the administrator Kiril Simeonovski.

I'll try to explain the issue in short, providing evidence for every action (and reaction). The presence of the Komitopouli in the Bulgarian rulers list, I've provided multiple reliable sources, including minority point of view claiming that these rulers were not Bulgarian, but Macedonian supported by the Macedonian and some of the Yugoslavian historians. ([23])

 • The administrator Kiril Simeonovski, without providing any sources two times removed the information ([24][25]) claiming that this is a "Bulgarian national-chauvinist theories" ([26]). The same information can be found in all language versions of wikipedia.
 • He claims that I'm trying to "deny the truth", although he's not providing any source about "the truth".
 • He also threatens to block me, for spreading this "Bulgarian propaganda"([27]), Let me remind you that the same so called "Bulgarian propaganda" is on all language versions of this article in wikipedia.
 • Kiril Simeonovski also claims that most of the authors of the quoted books (more than 40 from all over the world) "haven't explored this region's history" and "have written all these based only on Bulgarian books" - again, without providing a single source for his claims. ([28])
 • I've requested sources ([29]), but not even one source was provided. On the other hand I've provided a sources with quotes for all the information that I've provided.
 • All the sources are provided with a detailed exact quotations of the book, the page and the text itself at the article's talk page (Bulgarian rulers).
 • The the article was previously protected, there were enough provided sources and the article was unlocked ([30]) with a note from the administrator Brest there are enough facts provided by StanProg and the appropriate changes should be made.
 • This article is a subject of multiple vandalism, most of them removing the sources and the information, and we're loosing a lot of time reverting the vandalism, so solving this issue once for all is from critical importance.

ClaimsУреди

 • I would like the administrator of the Macedonian wikipedia, to review this issue and based on the facts and provided source to make a final decision.
 • I would like the administrator's permissions of Kiril Simeonovski to be dropped for:
  • Violation of the NPOV and strongly opposing following of the NPOV
  • Minority POV pushing, without providing a single reliable source
  • Vandalizing of the information with provided reliable sources, without providing any sources for his claims. Generally expressing personal opinion on the matters.
  • Threats with ban, for providing information (supported with reliable sources) which is majority view point, included within all other language versions of the article, which information was categorized by him as "Bulgarian national-chauvinist theories"

Regards! --Стан (разговор) 22:43, 18 септември 2009 (UTC)

Преведи го на македонски, ова е македонска Википедија и се обраќаш до администрацијата на македонската Википедија. Најдобро ќе е на македонски.--Никола Стоіаноски 22:47, 18 септември 2009 (UTC)
All is according the Википедија:Правило за користење јазици, and more precisely "Во случај, корисникот да не може да зборува, пишува или чита на македонски јазик, тогаш се користи англискиот јазик како општоприфатлив и разбирлив јазик помеѓу различни нации." --Стан (разговор) 22:58, 18 септември 2009 (UTC)
Во случај, но тоа не е случај со тебе. Преведи.--Никола Стоіаноски 22:59, 18 септември 2009 (UTC)

Англискиот јазик се користи само на страните за разговор, никако во самата статија. Освен тоа корисниците можат да пишуваат меѓу себе на други јазици кои се застапени во нивните Вавилон кутии, а притоа двајцата ги зборуваат. Доколку некој корисник е заинтересиран за темата на разговорот, а не може да разбере, на негово барање мора да му се обезбеди соодветен превод и ако ова барање не се исполни следува казна.

—Википедија:Правило за користење јазици

. Ако инсистираш на правила, еве ги.--Никола Стоіаноски 23:02, 18 септември 2009 (UTC)

Поради интересот на други корисници кои сакаат да се вмешаат во оваа дискусија, а не разбираат англиски се бара корисникот да го образложи ова на чист македонски јазик, или ова барање нема да биде разгледано. --Р ашо  15:12, 20 септември 2009 (UTC)
This is already made. The translation is made below. Regards! --Стан (разговор) 15:15, 20 септември 2009 (UTC)
Стан колку и да сакаш да се утепаш од плукање отров по оваа википедија, да знаеш дека нема да ти успее. Знаеме дека ова со англискиот ти е финта за некакво пријавување на Мета или слично. Јас сум за да не те блокираат, бидејќи ми е жал млад дечко да остане без единствените приходи што ги има. Само напред платенику, не се давај. Позз--Р ашо  15:21, 20 септември 2009 (UTC)

This is the translation of the request from English to Macedonian language (by request of the administrator MacedonianBoy)Уреди

Вандализам, малцинските POV притисок и закани за банирање од страна на Администратор Kiril Simeonovski Го пишувам ова на англиски јазик, со цел да се користат како доказ во евентуалниот арбитраж во врска со "Komitopouli" и кршењето правилата на Википедиjа од страна на администраторот Kiril Simeonovski.

ќе се обидам да објаснам ова прашање кратко, со обезбедување на докази за секоја акција (и реакција). За присуството на "Комитопули" во листата на бугарските владетели, сум привел многу надежни извори, вклучувајќи и малцинската гледна точка, коj тврди дека тие не биле бугарски владетели, туку Македонски поддржана од македонските и на некои од југословенските историчари. ([31])

 • Администраторот Kiril Simeonovski, без обезбедување на извори на два пати ги отстрануваше информации ([32][33]) тврди дека ова е "Бугарски национал-шовинистичките теории" ([34]). Истите информации можете да најдете во сите јазични верзии на истата статиjа на Википедија.
 • Тој тврди дека сум се обидувал да "ја негираат вистината", иако тој не обезбедува ни еден извор за "вистината".
 • Тој, исто така, се заканува со блокирне, за ширење на "бугарската пропаганда" ([35]), Дозволете ми да ве потсетам дека т.н. "бугарска пропаганда" е на сите јазични верзии на оваа статиjа во Википедија.
 • Kiril Simeonovski исто така, тврди дека повеќето од цитираните автори на книги (повеќе од 40 историчари од целиот свет) "не истражувале историјата на овој регион" и "се напишани сите овие базирани само на бугарски книги" - повторно, без обезбедување на ни еден извор коjшто потврдува неговите тврдења. ([36])
 • Сум побарал да си ги стави изворите ([37]), но дури еден извор не беше додаден. Од друга страна јас сум привел извори за сите информации што сум додал.
 • Сите извори се обезбедени со детални прецизни цитати од книгата, страната и самиот текст на страницата за разговор (Бугарски владетели).
 • Статиjата претходно беше заштитена, имаше доволно обезбедени извори и на статиjата беше отклучена ([38]) со забелешка од администраторот Brestима доволно факти наведено од Stanprog и треба да се направат соодветни измени' '.
 • Оваа статија е предмет на постоjани вандализми, повеќето од нив со отстранување на изворите на информации, а губиме многу време за вракане на овие вандализми, затоа решавањето на овој проблем еднаш за секогаш е од клучна важност.
 • 'Барање'
 • Би сакал администраторите на македонската Википедија, да го разгледат ова прашање и врз основа на фактите што се предвидени на страницата на разговор и изворите да се направи конечна одлука.
 • Би сакал администраторски алатки на администратор Kiril Simeonovski да бидат кренати за:
  • Кршење на NPOV и силно спротивставување на NPOV
  • Туркање малцинскa POV, без обезбедување на еден сигурен извор
  • Вандализам на информациите обезбедени со сигурни извори, без навдеување на извори за неговите тврдења. Обично изразува личен став во однос на прашања.
  • Закани со забрани, за премахнуване на податоци (подржани со релевантни извори), кои се мнозинска гледна точка, вклучена во сите други јазични верзии на статијата, како истите тие податоци се категоризирани од него како "Бугарски национал-шовинистички теории". Поздрави! --Стан (разговор) 23:24, 18 септември 2009 (UTC)

Делото, кое Стан го наведе: Paul Stephenson - „Byzantium's Balkan Frontier“, 2000, Cambridge University Press, од кое го цитираше извадокот: `after the death of Vladislav, emperor of the Bulgars, the emperor Basil mustered a mighty army and a powerful fleet, which he set to attacking the whole of Bulgaria, Raska and Bosna, and the whole of Dalmatia and the maritime cities as far as the border of Dalmatia Inferior` е пишувано врз библиографска основа на дела од историчарот Иван Дујчев. Тоа може слободно да го најдете и на пребарувач, без да го наоѓате делото и да ја погледнете библиографијата. И не само што се цитирани извори од Дујчев, туку истите се користени за да се цитираат факти во периодот на Самоиловото царство. Со ова мислам дека мојот сомнеж, со кој обвинив дека некои од наведените историски книги се напишани од автори кои воопшто не истражувале и читале бугарска историска литература се потврдуваат. Не сакам да губам време и да ги анализирам другите наведени дела, како веродостојни извори, бидејќи мислам дека со овој доказ, кој се однесува за делото на Стивенсон, од кое беше посочен извадокот на Стан, и кој потврдува дека делото се основа на литература на бугарски историчар, кажува сè.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:56, 20 септември 2009 (UTC)

First, I'm glad that after vandalizing the article few times, you started to work with the sources. This is a real progress, 10x. One the second hand, you're wrong. In the book of Paul Stephenson, as I described in the article's talk page , this is quotation from LPD (Diklijan Chronical - 1172-1196). Here's the excerpt form the book ([39]). So what you have found is that Ivan Dujchev has written something based on the same medieval source. BTW the Komotopuli's rulership was supported by 15 sources. Did you had a time to look into them as well? --Стан (разговор) 14:43, 20 септември 2009 (UTC)
Немој само да ми кажеш дека при пишувањето на книгата, воопшто не е користена литература на Иван Дујчев.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:49, 20 септември 2009 (UTC)
I have quoted exactly the source of this information, and it's LPD which was written few centuries before Ivan Dujchev was born. This is a quote from LPD itself i.e. quote from a 12th century writing. --Стан (разговор) 15:01, 20 септември 2009 (UTC)
Уредувањето ќе биде вратено поради недостиг на доказни материјали. Комитопулите ќе бидат вратени во листата на бугарски владетели.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:14, 20 септември 2009 (UTC)
Инаку, намерата не беше блок, а истото не беше закана или злоупотреба на администраторската алатка, туку само предупредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:16, 20 септември 2009 (UTC)
I went through your discussion (conflict), and I believe that taking away Kiril's sysop status would be excessive. This is an isolated incident, and he has (on his own) corrected his behavior. At the time being, just a warning should be enough. --Милош (разговор) 15:29, 23 септември 2009 (UTC)
I agree with you, the dispute is resolved and there's no need from further actions. --Стан (разговор) 18:39, 23 септември 2009 (UTC)