Бершка (шпански: Bershka) — компанија за продажба на облека, создадена во 1998 година во Шпанија. Дел е од шпанската група Индитекс (која во сопственост исто така ги има брендовите Зара, Масимо дути, Пул ен бер, Ојшо, Утеркве, Страдивариус и Зара хоум).[2]

Бершка
Oснованааприл 1998
СедиштеАртејхо (Покраина Коруња), Шпанија, Шпанија
Опслужувано
подрачје
Низ цел свет
Клучни личностиАмансио Ортега
ПроизводиОблека
Приходи1,251 милијарди евра (2017)[1]
Матично
претпријатие
Inditex
Одделенија
  • Bershka Diseño
  • Berksha Logística
Порталbershka.com

ИсторијаУреди

Компанијата е основана во април 1998 година како нов дуќан и моден концепт, чиј цел бил младиот пазар. Сега има преку 1000 подружници во повеќе од 71 земја ширум светот. Продажбата која ја врши Бершка претставува 10% од групата Индитекс.[3]

На 6 септември 2011 година, компанијата (покрај своите сестрински брендови) покренала онлајн продажба во следниве земји: Франција, Германија, Грција, Полска, Италија, Ирска, Холандија, Португалија, Шпанија, Кина, Летонија и Обединето Кралство.[4]

ГалеријаУреди

ПодружнициУреди

Бројот на подружници на дуќани на Бершка во секоја земја или регион е даден подолу.[5]

Африка

Америка

Азија

Европа

НаводиУреди

  1. ecommercedb (2018). „WGeneral Information about Bershka company 2018“. Посетено на 19 February 2019.
  2. Bershka
  3. „Catalog“. Архивирано од изворникот на 13 април 2015. Посетено на 14 март 2019.
  4. www.bershka.com
  5. „Presencia internacional - inditex.com“. Архивирано од изворникот на 19 април 2016. Посетено на 9 септември 2015.