Африканско првенство во ракомет за жени

Африканско првенство во ракомет за жени — официјален натпревар за сениорски национални ракометни репрезентации на Африка, кој се одржува на секои две години. Покрај прогласување на најдобрите репрезентации, турнирот служи и како квалификациски турнир за Олимписките игри и за Светското првенство во ракомет.

Податотека:CAHB (logo).png
СпортРакомет
Основана1974
Број на екипи12
ДржаваCAHB (Африка)
Тековен првак Ангола (13 титули)
Најмногу титули Ангола (13 титули)

МедалистиУреди

Година Домаќин Финале Натпревар за 3 место
Шампион Резултат Второ место Трето место Резултат Четврто место
1974
Детално
 
Тунис
 
Тунис
n/a  
Сенегал
 
Египет
n/a  
Уганда
1976
Детално
 
Алжир
 
Тунис
10–5  
Конго
 
Алжир
10–8  
Сенегал
1979
Детално
 
Конго
 
Конго
21–17  
Камерун
 
Алжир
19–12  
Брег на Слоновата Коска
1981
Детално
 
Тунис
 
Конго
11–10  
Тунис
 
Нигерија
 
Брег на Слоновата Коска
1983
Детално
 
Египет
 
Конго
27–14  
Нигерија
 
Камерун
25–13  
Брег на Слоновата Коска
1985
Детално
 
Ангола
 
Конго
 
Брег на Слоновата Коска
 
Камерун
 
Тунис
1987
Детално
 
Мароко
 
Брег на Слоновата Коска
 
Камерун
 
Конго
 
Тунис
1989
Детално
 
Алжир
 
Ангола
22–18  
Брег на Слоновата Коска
 
Конго
 
Алжир
1991
Детално
 
Египет
 
Нигерија
 
Ангола
 
Конго
 
Алжир
1992
Детално
 
Брег на Слонова Коска
 
Ангола
 
Конго
 
Брег на Слоновата Коска
 
Нигерија
1994
Детално
 
Тунис
 
Ангола
24–18  
Брег на Слоновата Коска
 
Алжир
 
Конго
1996
Детално
 
Бенин
 
Брег на Слоновата Коска
35–19  
Алжир
 
Ангола
24–21  
Конго
1998
Детално
 
Јужна Африка
 
Ангола
31–23  
Конго
 
Брег на Слоновата Коска
30–28  
Камерун
2000
Детално
 
Алжир
 
Ангола
30–21  
Конго
 
Тунис
34–33  
Камерун
2002
Детално
 
Мароко
 
Ангола
30–21  
Брег на Слоновата Коска
 
Тунис
31–20  
Алжир
2004
Детално
 
Египет
 
Ангола
31–20  
Камерун
 
Брег на Слоновата Коска
24–22  
Тунис
2006
Детално
 
Тунис
 
Ангола
32–30  
Тунис
 
Конго
22–15  
Брег на Слоновата Коска
2008
Детално
 
Ангола
 
Ангола
39–27  
Брег на Слоновата Коска
 
Конго
30–25  
Тунис
2010
Детално
 
Египет
 
Ангола
31–30  
Тунис
 
Брег на Слоновата Коска
32–28  
Алжир
2012
Детално
 
Мароко
 
Ангола
26–24  
Тунис
 
ДР Конго
33–24  
Алжир
2014
Детално
 
Алжир
 
Тунис
23–20  
ДР Конго
 
Ангола
30–22  
Алжир
2016
Детално
 
Ангола
 
Ангола
36–17  
Тунис
 
Камерун
Awarded  
Конго
2018
Детално
 
Конго
 
Ангола
19–14  
Сенегал
 
ДР Конго
33–22  
Камерун
2020
Детално
 
Камерун
2022
Детално
 
Сенегал
2024
Детално
 
Зелен ’Рт

^n/a a Одлучено според Бергеров систем.

Податоци по нацијаУреди

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1  Ангола131216
2  Конго44513
3  Тунис35210
4  Брег на Слоновата Коска25411
5  Нигерија1113
6  Камерун0336
7  Сенегал0202
8  Алжир0134
9  ДР Конго0123
10  Египет0011
Вкупно23232369

Детални учестваУреди

Легенда
  • 1-во – Шампион
  • 2-ро – Финалист
  • 3-то – Трето место
  • 4-то – Четврто место

  • Q — Квалификуван за иден турнир
  •  ••  — Квалификуван, но се повлекол
  •  •  — Не се квалификувал
  •  ×  — Не влегол/се повлекол од првенството
  •  ××  — Дисквалификуван / Казнет
  •    — Домаќин

Екипа  
1974
(5)
 
1976
(7)
 
1979
(9)
 
1981
(7)
 
1983
(9)
 
1985
(9)
 
1987
(8)
 
1989
(6)
 
1991
(7)
 
1992
(8)
 
1994
(6)
 
1996
(7)
 
1998
(6)
 
2000
(8)
 
2002
(9)
 
2004
(8)
 
2006
(7)
 
2008
(8)
 
2010
(8)
 
2012
(10)
 
2014
(9)
 
2016
(8)
 
2018
(10)
 
2020
()
Години
  Алжир 5-то 3-то 3-то 5-то 7-мо 4-то 4-то 5-то 3-то 2-ро 6-то 4-то 6-то 4-то 4-то 4-то 6-то 8-мо 18
  Ангола 7-мо 6-то 5-то 5-то 1-во 2-ро 1-во 1-во 3-то 1-во 1-во 1-во 1-во 1-во 1-во 1-во 1-во 3-то 1-во 1-во 20
  Бенин 8-мо 1
  Камерун 2-ро 3-то 3-то 2-ро 5-то 4-то 4-то 5-то 2-ро 5-то 7-мо 7-мо 5-то 7-мо 3-то 4-то Q 17
  Конго 2-ро 1-во 1-во 1-во 1-во 3-то 3-то 3-то 2-ро 4-то 4-то 2-ро 2-ро 6-то 5-то 3-то 3-то 5-то 6-то 5-то 4-то 5-то 22
  ДР Конго 8-мо 8-мо 7-мо 6-то 5-то 8-мо 3-то 2-ро 8-мо 3-то 10
  Египет 3-то 6-то 8-мо 7-мо 6-то 5-то 7-мо 6-то 6-то 9-то 10
  Габон 9-то 9-то 7-мо 8-мо 7-мо 7-мо 8-мо 7
  Гана 9-то 1
  Гвинеја 8-мо 7-мо 7-мо 3
  Брег на Слоновата Коска 7-мо 4-то 4-то 4-то 2-ро 1-во 2-ро 6-то 3-то 2-ро 1-во 3-то 5-то 2-ро 3-то 4-то 2-ро 3-то 7-мо 5-то 9-то 21
  Мароко 8-мо 9-то 10-то 10-то 4
  Мозамбик 6-то 5-то 2
  Нигерија 6-то 6-то 3-то 2-ро 4-то 1-во 4-то 5-то 8
  Сенегал 2-ро 5-то 8-мо 5-то 6-то 7-мо 8-мо 6-то ×× 2-ро 10
  Јужна Африка 6-то 1
  Танзанија 8-мо 1
  Того 7-мо 7-мо 2
  Тунис 1-во 1-во 2-ро 5-то 6-то 4-то 6-то 7-мо 6-то 3-то 3-то 4-то 2-ро 4-то 2-ро 2-ро 1-во 2-ро 6-то 19
  Уганда 4-то 4-то 5-то 3

Надворешни врскиУреди