Африканско првенство во ракомет за жени 1981

Африканско првенство во ракомет за мажи 1981 — 4-то Африканско првенство во ракомет за жени кое се одржало во градот Тунис, Тунис. Вкупно учествувале 7 репрезентации. Конго победил на турнирот.

Африканско првенство во ракомет за жени 1981
Податоци за турнирот
Домаќини Тунис
Екипи7
Конечен исход
Првак Конго (2 титула)
Второпласиран Тунис
Третопласиран Нигерија
Четвртопласиран Брег на Слоновата Коска

Првенството од страна на Меѓународната ракометна федерација било прифатено како квалификациски турнир за Светско првенство во ракомет кое се одржало во Унгарија, во 1982 година.

Домаќин

уреди
Тунис

Квалификувани екипи

уреди
Група A Група B

  Конго
  Египет
  Брег на Слоновата Коска

  Алжир
  Ангола
  Нигерија
  Тунис

Групна фаза

уреди

Група A

уреди
19 јули 1981
00:00
Брег на Слоновата Коска   12–9   Египет
(7–6)

25 јули 1981
00:00
Конго   12–10   Египет

28 јули 1981
00:00
Конго     Брег на Слоновата Коска

Група B

уреди
17 јули 1981
00:00
Тунис   17–10   Ангола
(9–6)
18 јули 1981
00:00
Алжир   9–9   Нигерија
(–)

21 јули 1981
00:00
Алжир   20–13   Ангола
(–)
21 јули 1981
00:00
Тунис   11–11   Нигерија
(4–4)

24 јули 1981
00:00
Тунис   17–10   Алжир
(–)
25 јули 1981
00:00
Нигерија   29–13   Ангола
(–)

Финална фаза

уреди

5 место

уреди
Алжир   17–16   Египет
(–)

3 место

уреди
25 јули 1981 Нигерија   12–9   Брег на Слоновата Коска
(5–3)

Финале

уреди
30 јули 1981 Конго   11–10   Тунис

Табела

уреди
Екипата се квалификува за Светско првенство во ракомет
Место Екипа
    Конго
    Тунис
    Нигерија
4   Брег на Слоновата Коска
5   Алжир
6   Египет
7   Ангола

Наводи

уреди

Наводи

уреди

„Taça Marien Ngouabi em Andebol“ [Handball Marien Ngouabi Cup]. Jornal de Angola (португалски). 19 Jul 1981.