Африканско првенство во ракомет за жени 2014

Африканско првенство во ракомет за жени 2014 — 21-то Африканско првенство во ракомет за жени кое се одржало во градовите Алжир и Черага во Алжир, во периодот од 16 јануари до 25 јануари. Вкупно учествувале 8 репрезентации. Тунис победил на турнирот.

Африканско првенство во ракомет за жени 2014
Податоци за турнирот
Домаќини Алжир
Датуми16–25 јануари
Екипи8
Одржувалишта(во 2 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Тунис (3 титула)
Второпласиран DR Congo
Третопласиран Ангола
Четвртопласиран Алжир
Статистикa за турнирот
Натпревари24
Дадени голови1227 (51.13 по натпр.)

Првенството од страна на Меѓународната ракометна федерација било прифатено како квалификациски турнир за Светско првенство кое се одржало во Данска, во 2015 година.

Прва фаза

уреди

Група A

уреди
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Алжир 3 2 1 0 80 68 +12 5
0   DR Congo 3 2 0 1 69 67 +2 4
0   Сенегал 3 1 1 1 71 72 −1 3
0   Камерун 3 0 0 3 62 75 −13 0
16 јануари 2014
14:30
Сенегал   27 – 27   Алжир Арена Харча Хасан , Алжир
(15–12)
  3×  Извештај   2×  1× 

16 јануари 2014
14:30
Камерун   20 – 25   DR Congo Сала Черага , Черага
(10–14)
  3×  Извештај   2× 

17 јануари 2014
13:30
Алжир   26 – 21   Камерун Арена Харча Хасан , Алжир
(13–8)
  4×  Извештај   2× 

17 јануари 2014
15:00
DR Congo   24 – 20   Сенегал Сала Черага , Черага
(12–7)
  3×  Извештај   3× 

20 јануари 2014
13:30
Алжир   27 – 20   DR Congo Арена Харча Хасан , Алжир
(12–10)
  3×  Извештај   2× 

20 јануари 2014
15:00
Камерун   21 – 24   Сенегал Сала Черага , Черага
(11–11)
  4×  Извештај   3× 

Група B

уреди
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Ангола 3 3 0 0 102 51 +51 6
0   Тунис 3 2 0 1 83 71 +12 4
0   Конго 3 1 0 2 81 83 −2 2
0   Гвинеја 3 0 0 3 48 109 −61 0
16 јануари 2014
10:00
Тунис   32 – 16   Гвинеја Сала ОМС , Алжир
(14–10)
  3×  Извештај   2× 

16 јануари 2014
14:30
Ангола   33 – 18   Конго Сала ОМС , Алжир
(15–10)
  3×  Извештај   2× 

18 јануари 2014
13:30
Конго   30 – 32   Тунис Арена Харча Хасан , Алжир
(12–16)
 2×  Извештај   3× 

18 јануари 2014
15:00
Гвинеја   14 – 44   Ангола Сала Черага , Черага
(7–23)
  2×  1×  Извештај   3× 

21 јануари 2014
14:00
Ангола   25 – 19   Тунис Сала ОМС , Алжир
(12–12)
  2×  Извештај   4× 

21 јануари 2014
15:00
Конго   33 – 18   Гвинеја Сала Черага , Черага
(16–13)
Извештај

Последна фаза

уреди
  Quarterfinals Semifinals Final
                           
  A1    Алжир 25  
B4    Гвинеја 17  
  A1    Алжир 23  
  A2    DR Congo 28  
A2    DR Congo 27
  B3    Конго 22  
    A2    DR Congo 20
  B2    Тунис 23
  B2    Тунис 31  
A3    Сенегал 27  
  B2    Тунис (OT) 31 Трето место
  B1    Ангола 30  
B1    Ангола 28 A1    Алжир 22
  A4    Камерун 23   B1    Ангола 30
5–8 место
  5–8 место 5 место
             
23 јануари
   Гвинеја 19  
   Конго 40  
 
24 јануари
       Конго 30
     Сенегал 29
7 место
23 јануари 24 јануари
   Сенегал 25    Гвинеја  18
   Камерун 21      Камерун  42

Четвртфинале

уреди
22 јануари 2014
13:45
Алжир   25 – 17   Гвинеја Арена Харча Хасан , Алжир
(14–8)
  2×  Извештај   1× 

22 јануари 2014
14:30
DR Congo   27 – 22   Конго Сала ОМС , Алжир
(13–13)
  3×  Извештај   3× 

22 јануари 2014
16:00
Ангола   28 – 23   Камерун Арена Харча Хасан , Алжир
(17–11)
  3×  Извештај   2× 

22 јануари 2014
16:45
Тунис   31 – 27   Сенегал Сала ОМС , Алжир
(17–13)
Извештај

5–8 место

уреди
23 јануари 2014
15:00
Сенегал   25 – 21   Камерун Сала ОМС , Алжир
(13–8)

23 јануари 2014
17:15
Гвинеја   19 – 40   Конго Арена Харча Хасан , Алжир
(9–15)
  3×  Извештај   3× 

Полуфинале

уреди
24 јануари 2014
11:30
Ангола   30 – 31 (Прод.)   Тунис Арена Харча Хасан , Алжир
(12–14)
  3×  Извештај   2× 

Прод.: 26–26 Прод.: 4–5


24 јануари 2014
13:45
Алжир   23 – 28   DR Congo Арена Харча Хасан , Алжир
(10–12)
  3×  Извештај   2× 

Натпревар за 7 место

уреди
24 јануари 2014
09:00
Гвинеја   18 – 42   Камерун Сала ОМС , Алжир
(11–22)
  3×  Извештај   2× 

Натпревар за 5 место

уреди
24 јануари 2014
13:00
Конго   30 – 29   Сенегал Сала ОМС , Алжир
(16–13)

Натпревар за 3 место

уреди
25 јануари 2014
11:30
Алжир   22 – 30   Ангола Арена Харча Хасан , Алжир
(10–18)
  3×  Извештај   2× 

Финале

уреди
25 јануари 2014
16:00
DR Congo   20 – 23   Тунис Арена Харча Хасан , Алжир
(11–10)
  2×  Извештај   4× 

Табела

уреди
Екипата се квалификува за Светското првенство
Место Екипа
    Тунис
    DR Congo
    Ангола
4   Алжир
5   Конго
6   Сенегал
7   Камерун
8   Гвинеја

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди