Африканско првенство во ракомет за жени 1985

Африканско првенство во ракомет за жени 1985 — 6-то Африканско првенство во ракомет за мажи кое се одржало во градот Луанда, Ангола. Вкупно учествувале 9 репрезентации. Конго победила на турнирот.

Африканско првенство во ракомет за жени 1985
Податоци за турнирот
Домаќини Ангола
Екипи9
Конечен исход
Првак Конго (4 титула)
Второпласиран Брег на Слоновата Коска
Третопласиран Камерун
Четвртопласиран Нигерија

Табела уреди

Место Екипа
    Конго
    Брег на Слоновата Коска
    Камерун
4   Нигерија
5   Ангола
6   Тунис
7   Египет
8   Сенегал
9   Гана

Надворешни врски уреди