APG II (2006) е кратенка за класификација на скриеносемениците што во 2006 година ја објавила Групата за истражување на филогенијата на скриеносемениците (APG).[1] Во 2009 г. истата е заменета со преработената шема APG III.

Класификациона шема уреди

Базални групи уреди

Монокотиледони (Monocots) уреди

Вистински дикотиледони (Eudicots) уреди

Литература уреди

  • Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436.

Поврзано уреди

Наводи уреди