Зрновидни
Модар патлиџан (Solanum melongena)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: Зрновидни
Dumortier, 1829
Фамилии

Зрновидните (науч. Solanales)[1] се ред на цветни растенија, каде спаѓа астеридната група на дикотиледоните.

Според поновите системи како оној на Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (APG), во редот спаѓаат следниве фамилии:

Класификацијата APG II ги сместува Зрновидните во групата Евастериди I.

Во постариот Кронквистов систем, последните три фамилии се ставени на други места. Во системот се присутни и низа други фамилии што ги нема во поновата класификација:

Наводи

уреди
  1. Во некои постари извори се среќава називот Polemoniales.
  • „Зрновидни“. Обединет таксономски информативен систем. (англиски)