Усноцветовидни

ред растенија

Усноцветовидни или мртвокопривовидни (науч. Lamiales) — ред на дикотиледонски цветни растенија. Во редот спаѓат околу 11.000 видови распределени во 20 семејства. Најпознати растенија од овој ред од стопанска важност се лавандата, јоргованот, маслинката, јасминот, јасенот, тикот, зјајката, сусамот, тегавецот, и ред кујнски мирудии како нането, босилекот и рузмаринот.

ОсобеностиУреди

Видовите од овој род ги имаат следниве особености, иако постојат исклучоци за сите нив:

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди