Штитоцветни

семејство растенија
Фамилија на морковот
AngelicaSylvestrisInflorescence.jpg
Соцветие на дива ангелика
(Angelica sylvestris)
Научна класификација
Царство: Plantae
Оддел: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Apiales
Семејство: Apiaceae (или Umbelliferae)
Линдл.
Типски род
Apium
Л.
Родови

поважни се:

За целосната листа, видете Список на родови од штитоцветни.

Фамилијата на штитоцветните скриеносеменици, односно Apiaceae или Umbelliferae, е група на (најчесто) ароматични растенија со шупливи стебла. Тука спаѓа кимот, магдоносот, морковот, кориандерот/цилантрото, копарот, кимот, анасонот, дивиот копар (сминдот), пашканатот, целерот и некои други видови. Ова е голема фамилија со околу 300 родови и повеќе од 3000 видови. Првичното име Umbelliferae доаѓа од соцветието кое е во форма на сложен умбел, односно штит, збор што има ист корен со umbrella (чадор), поради очигледни причини.

ОписУреди

Малите цветови се радијално симетрични со 5 мали чашки, 5 венечни и 5 прашници. Фамилијата вклучува неколку високотоксични растенија, како што е кониумот. Многу растенија во оваа фамилија, како дивиот морков, имаат естрогенски својства и се користеле во народната медицина за контрола на раѓањето. Најпознат вид кој се користел за оваа намена е изумрениот џиновски див копар - силфиум.

Оваа фамилија е тесно поврзана со Araliaceae и границите помеѓу овие фамилии останува нејасни. Некое скорешни класификациски системи ја вклучуваат Araliaceae во проширена Apiaceae, но ова не е прифатено од многу научници. Родовите Hydrocotyle и Trachymene, традиционално сместувани во Apiaceae, сега се дел од Araliaceae.

Надворешни врскиУреди