Струпници
Обичен струпник (Scrophularia nodosa)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: Усноцветовидни
Семејство: Струпници
Juss.
Родови

во текстот.

Синоними

Bontiaceae Horan.
Buddlejaceae K.Wilh., nom. cons.
Hebenstretiaceae Horan.
Limosellaceae J.Agardh
Myoporaceae R.Br., nom. cons.
Oftiaceae Takht. & Reveal
Selaginaceae Choisy, nom. cons.
Spielmanniaceae J.Agardh, nom. illeg.
Verbascaceae Bercht. & J.Presl[1]

Струпници (науч. Scrophulariaceae) се семејство на цветни растенија. Растенијата се едногодишни и повеќегодишни билки чии цветови имаат двострана (зигоморфна) или (ретко) ѕвездеста (актиномофрна) симетрија. Имаат космополитска распределба, но претежно во умерени подрачја, вклучувајќи ги тропските планини. Го носат името на фамилијата Струпник (Scrophularia, L.).

Во минатото се сметало дека фамилијата има 275 рода со над 5.000 видови, но во поново време е направено драстично разграничување врз основа на нивната молекуларна филогенија. Многу родови се префрлени во други фамилии во рамките на усноцветовидни те (Lamiales), особено во Тегавците (Plantaginaceae) и Чумите (Orobanchaceae), но и во неколку нови фамилии.[2][3] Неколку фамилии од усноцветовидните се проширени за да ги опфатат родовите преместени од Струпниците sensu lato.

Во фамилијата има и разни лековити билки. Некои од нив се:

Родови Уреди

 
Сребролист (Leucophyllum frutescens)
племе Aptosimeae
племе Buddlejeae
племе Hemimerideae
племе Leucophylleae
племе Limoselleae
племе Myoporeae
племе Scrophularieae
племе Teedieae
несместени во племе

Наводи Уреди

 1. „Family: Scrophulariaceae Juss., nom. cons“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. 17 јануари 2003. Посетено на 17 октомври 2011. (англиски)
 2. Olmstead, R. G., dePamphilis, C. W., Wolfe, A. D., Young, N. D., Elisons, W. J. & Reeves P. A. (2001). „Disintegration of the Scrophulariaceae“. American Journal of Botany. 88 (2): 348–361. doi:10.2307/2657024. JSTOR 2657024. PMID 11222255. Архивирано од изворникот на 2010-06-26. Посетено на 2012-10-08.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 3. Olmstead, R. G. (2003). „Whatever happened to the Scrophulariaceae?“. Fremontia. 30: 13–22. - пристап
 4. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Aptosimeae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 5. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Buddlejeae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 6. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Hemimerideae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 7. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Leucophylleae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 8. Oxelman, B.; Kornhall, P.; Olmstead, R.G.; Bremer, B. (2005). „Further disintegration of the Scrophulariaceae“. Taxon. 54 (2): 411–425. doi:10.2307/25065369. JSTOR 25065369.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 9. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Limoselleae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 10. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Myoporeae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 11. „Родови на Струпници (Scrophulariaceae), племе Scrophularieae“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)
 12. „Родови на Струпници“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 29 март 2009. (англиски)

Надворешни врски Уреди