3 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
236  Антерримски папа.
1322  Филип V — француски крал.
1924  Јиржи Волкер — чешки писател.
1945  Едгар Кејси — американски парапсихолог и јасновидец.
1987  Драган Ѓаконовски - Шпато — македонски композитор, диригент и музички аранжер.
1987  Иван Влашки — шеф на Уролошката клиника при Медицинскиот факултет во Скопје.
1996  Христо Маловски — македонски историчар и педагог.
1999  Воислав Кушевски — македонски историчар.
2003  Владимир Костов — македонски писател.
2016  Пол Блеј — канадско-американски џез-пијанист.
2017  Иво Брешан — хрватски писател.