20 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1277  Јован XXIримски папа.
1506  Кристофер Колумбо — шпански истражувач и откривач на Новиот Свет.
1622  Осман II — отомански султан.
1859  Јосип Јелачиќ — хрватски бан.
1896  Клара Шуман — германска пијанистка и композиторка, сопруга на Роберт Шуман.
1940  Вернер фон Хејденстам — шведски поет и нобеловец.
1981  Архиепископ Охридски и Македонски г.г. Доситеј — прв архиепископ охридски и македонски, поглавар на Македонската православна црква.
1989  Џон Хикс — британски економист.
2002  Стивен Џеј Гулд — американски палеонтолог, еволуционист и историчар на науката.
2013  Реј Манзарек —амрикански рок-музичар, член на групата „Дорс“.
2019  Ники Лауда — австриски автомобилист, поранешен првак во „Формула 1“.