Ники Лауда

Андреас Николас " Ники " Лауда (22 фебруари 1949, Виена, Австрија — 20 мај 2019) — поранешен возач, трикратен светски шампион на формула 1. Освен со формула 1 се занимвал и со претприемништво, а бил и пилот.

Во трките на формула 1 учестбубал од 1971 до 1985 година. Освоил три шампионски титули:1975, 1977 и 1984 година. Повќе шампионски титули од него имаат единствено Михаел Шумахер, Хуан Манеуел Фанчо, Себастијан Фетел, Луси Хамилто и Ален Ппрост.