18 мај (починале)

список на статии на Викимедија
526  Јован Iримски папа.
1799  Пјер Огистен Карон де Бомарше — француски писател.
1800  Александар Суворовруски кнез и генералисимус.
1908  Карл Колдевеј — германски поларен истражувач.
1980  Ијан Кертис — англиски рок-музичар, член на групата Џој дивижн (Joy Division).
2000  Домингос да Гуја — бразилски фудбалер.
2004  Елвин Џонс — американски џез-музичар.
2014  Добрица Ќосиќ — српски писател, академик и политичар.
2017  Крис Корнел — американски рок-музичар, член на групата Саундгарден (Soundgarden).
2020  Марко Елснер — словенечки и југословенски фудбалер.
2023  Хелмут Бергер — австриски глумец.