Пјер Огистен Карон де Бомарше

Пјер Огистен Карон де Бомарше (Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais) (24 јануари 1732 - 18 мај 1799), француски писател. Во своите дела ги критикуваше поткупливоста, подлоста и корупцијата во општеството. Според неговите комедии „Севилскиот бербер“ и „Свадбата на Фигаро“, композиторите Росини и Моцарт ги напишаа истоимените опери.

Пјер Огистен Карон де Бомарше
D'après Jean-Marc Nattier, Portrait de Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (Bibliothèque-musée de la Comédie-Française) -001.jpg
НационалностФранцузин
ПериодРеволуционерна Франција
Жанркомедија и драма
Значајни делаСевилскиот бербер, Свадбата на Фигаро