11 април (починале)

список на статии на Викимедија
678  Донримски папа.
1514  Донато Брамантеиталијанскиот архитект.
1854  Карл фон Базедов — познат германски лекар и научник.
1943  Лазо Трповски — македонски комунист и партизан.
1962  Флоријан Реј — шпански режисер и глумец.
1977  Жак Превер — француски поет.
1985  Енвер Хоџа — албански комунистички државник.
1987  Ерскин Колдвел — американски писател.
2002  Бранко Бауер — хрватски режисер.
2007  Курт Вонегат — американски писател (р. 1922).
2021  Зоран Симјановиќ — српски композитор.
2024  Акебоно Таро — американско-јапонски сумо борач.