10 јули (починале)

список на статии на Викимедија
685  Константин IVвизантиски цар.
983  Бенедикт VII — римски папа.
1099  Ел Сидшпански национален херој.
1559  Анри II — француски крал.
1851  Луј Дагерфранцуски пронаоѓач и фотограф.
1884  Пол Морфиамерикански шахист.
1986  Рафаел Хил — шпански режисер.
1998  Атанас Близнаков — основач на истоимената фондација при универзитетотСв. Кирил и Методиј“ во Скопје.
2001  Хусни Џемаили — член на ОНА.
2020  Џеки Чарлтон — англиски фудбалер.