Хусни Џемаили (албански: Husni Xhemaili;Гњилање, Косово, 12 март 1984 - Тетовско, 10 јули 2001) бил поранешен член на ОНА.

Хусни Џемаили
Husni Xhemaili
Род ОНА
Битки/војниВоен конфликт во Македонија, 2001

Во редовите на ОНА се приклучил во текот на март 2001 година, како војник во првите единици на Бригадата 112 “Мујдин Алиу”.

На 10 јули 2001 година во една престрелка со македонските безбидносни сили бил тешко ранет. По ова, тој бил префрлен во болницата во Призрен, каде починал.[1].

Наводи уреди

  1. Менај, Петрит (2008). ОНА- Порака и надеж. Скопје: Фондација - Институт отворено општество.