Дукља (грчки: Διοκλεία/Diokleia, латински: Dioclea, српски: Дукља) била средновековна држава која приближно ја опфаќала територијата на денешна југоисточна Црна Гора, од Которскиот Залив на запад до реката Бојана на исток, и до изворите на реките Зета и Морача на север.

Кнежевство Дукља
854–1186—1189
Coat of arms of Дукља
Coat of arms
Дукља во 11 век
Дукља во 11 век
Главен град?
Говорени јазицисрпски
УредувањеМонархија
Кнез 
• -
Петрислав
• 1050-1081
Михаило Воиславлевиќ
Историја 
• Основана
854
• Престанала да постои
1186—1189
Претходници
Наследници
Византија
Кралство Србија
Рашка Податотека:CoA Rasciae (Illyria).png
Босанска бановина
Оловниот печат на архонт Петар (или Предимир) (IX век).

Првиот познат владетел на Дукља е архонт Петар, кој бил во вазален однос спрема Византија. Следниот познат дукљански владетел е Јован Владимир. Бил вазал на цар Самоил со чија ќерка Теодора (Косара) се оженил. Со потпаѓањето на Самоиловото царство под византиска власт и Дукља исто така потпаѓа под власта на Византија.

Список на владетели

уреди