Светско првенство во водени спортови

Светско првенство во водени спортови на ФИНАсветско првенство во водени спортови: скокови во вода, пливање, пливање на отворено, синхронизирано пливање и ватерполо. Нив ги организира ФИНА и ти се одржуваат во базени од 50 м или на отворено.

Германска поштенска марка од 1978 г. издадена по повод III светско првенство во водени спортови одржано во Берлин

Првенството се одржува од 1973 и сега се одржува на секои 2 години. Од 1978-1998, Првенството се одржуваше на секои четири години помеѓу Летните Олимписки игри. Од 2001 па натаму се одржува на секои 2 години, односно во секој непарна година.

ПрвенстваУреди

Година Период Првенство Одржано во Натпреварувачи Дисциплини I место II место III место
1973 31 август – 9 септември I   Белград, Југославија 686 18 (м), 19 (ж)   САД   Источна Германија   Италија
1975 19 – 27 јули II   Кали, Колумбија 682 18 (м), 19 (ж)   САД   Источна Германија   Унгарија
1978 20 – 28 август III   Берлин, Западна Германија 828 18 (м), 19 (ж)   САД   СССР   Канада
1982 29 јули – 8 август IV   Гвајакил, Еквадор 848 18 (м), 19 (ж)   САД   Источна Германија   СССР
1986 13 – 23 август V   Мадрид, Шпанија 1119 19 (м), 22 (ж)   Источна Германија   САД   Канада
1991 3 – 13 јануари VI   Перт, Австралија 1142 21 (м), 24 (ж)   САД   НР Кина   Унгарија
1994 1 – 11 септември VII   Рим, Италија 1400 21 (м), 24 (ж)   НР Кина   САД   Русија
1998 8 – 17 јануари VIII   Перт, Австралија 1371 26 (м), 29 (ж)   САД   Русија   Австралија
2001 16 – 29 јули IX   Фукуока, Јапонија 1498 29 (м), 32 (ж)   Австралија   НР Кина   САД
2003 12 – 27 јули X   Барселона, Шпанија 2015 29 (м), 33 (ж)   САД   Русија   Австралија
2005 16 – 31 јули XI   Монтреал, Канада 1784 29 (м), 33 (ж)   САД   Австралија   НР Кина
2007 18 март – 1 април XII   Мелбурн, Австралија 2158 29 (м), 36 (ж)   САД   Русија   Австралија
2009 17 јули – 2 август XIII   Рим, Италија 2556 29 (м), 36 (ж)   САД   НР Кина   Русија
2011 16 – 31 јули XIV   Шангај, Кина 2220 29 (м), 36 (ж)   САД   НР Кина   Русија
2013 19 јули – 4 август XV   Барселона, Шпанија [1][2][3] 2293 30 (м), 37 (ж), 1 (мешано)   САД   НР Кина   Русија
2015 24 јули – 9 август XVI   Казањ, Русија[4] 2400 30 (м), 37 (ж), 8 (мешано)   НР Кина   САД   Русија
2017 14 – 30 јули XVII   Будимпешта, Унгарија[5] 30 (м), 37 (ж), 8 (мешано)   САД   НР Кина   Русија

Идни првенстваУреди

Година Период Првенство Место
2019 12 – 28 јули[6] XVIII   Квангџу, Јужна Кореја[7][8][9]
2021 16 јули – 1 август XIX   Фукуока, Јапонија
2023 6 – 22 октомври XX   Доха, Катар

ДисциплиниУреди

Скокови во водаУреди

 • Сковови од 1 м висина
 • Скокови од 3 м висина
 • Платформа
 • Синхорнизирани скокови од 3 м висина
 • Синхронизирано скокање од платформа

Пливање на отвореноУреди

 • 5 км
 • 10 км
 • 25 км

ПливањеУреди

Должина Грбно Градно Делфин Краул Мешано Слободна
штафета
Мешана
штафета
50 м
100 м
200 м
400 м
800 м
1500 м

Синхронизирано пливањеУреди

 • поединечно
 • двојки
 • екипно
 • слободна комбинација

ВатерполоУреди

 • Машки турнир
 • Женски турнир

НаводиУреди

 1. Originally awarded in јули 2009 to Dubai, UAE. Dubai withdrew in март 2010.
 2. PR54 - Dubai (UAE) will be the Organising City (FINA Press Release #2009-54); published by FINA on 2009-07-18, retrieved 2009-07-20.
 3. Press Release 2013-51: Barcelona 2013: new record of participation with 181 nations in Barcelona (ESP). Published by FINA on 2013-07-18; retrieved 2013-07-19.
 4. UPDATE 1-Swimming-Celebrations as Kazan awarded 2015 world champs published by Reuters on 2011-07-15.
 5. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 27 August 2015. Посетено на 2015-08-31.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link) published by FINA on 2015-03-11.
 6. FINA.org
 7. http://www.aroundtherings.com/articles/view.aspx?id=41487
 8. http://www.gwangju2019.org/
 9. KOREA AND HUNGARY TO HOST 2019 AND 2021 WORLD AQUATICS CHAMPIONSHIPS published by Swimming World Magazine on 2013-07-19.

Надворешни врскиУреди