Уметник е личност која се занимава со активност поврзана со создавање уметност, вежбање уметност или демонстрација на уметност. Заедничката употреба и во секојдневниот говор и во академскиот дискурс е практичар строго за визуелните уметности. Терминот често се користи во бизнисот за забава, особено во деловен контекст, за музичари и други изведувачи (поретко за глумците). „Артисте“ (францускиот збор за уметник) е варијанта која се користи на англиски јазик само во овој контекст; оваа употреба стана ретка. На пример, употребата на терминот за да се опишат писателите е валидна, но поретко, и претежно ограничена на контексти како критика.

Јохан Хајнрих Вилхелм Тишбејн, Гете во римската Кампања, 1787 година, портрет на Јохан Волфганг фон Гете, германски уметник познат по своите дела на поезија, драма, проза, филозофија, визуелни уметности и наука.

Дефиниции на речници

уреди

Англискиот речник на Оксфорд ги дефинира постарите широки значења на терминот „уметник“:

 • Учена личност или мајстор на уметноста
 • Оној што води практична наука, традиционално медицина, астрологија, алхемија, хемија
 • Следбеник на потрагата по која вештина доаѓа преку проучување или практика
 • Следбеник на рачна уметност, како што е механичар
 • Оној што го прави својот занает ликовна уметност
 • Оној кој култивира една од ликовна уметност - традиционална уметност што ја водат музите

Историја на терминот

уреди

Грчкиот збор „techně“, честопати преведен како „уметност“, подразбира мајсторство за секаков занает. Придавната латинска форма на зборот "technicus", стана извор на англиските зборови техника, технологија и технички.

Ниту една муза не била идентификувана со визуелните уметности на сликарството и скулптурата. Во Стара Грција вајарите и сликарите се држеле слабо, некаде помеѓу слободниот народ и робовите, нивната работа се сметала за обична рачна работа.

Зборот уметност потекнува од латинскиот „арс“ (матични уметности ), кој иако буквално е дефиниран значи „метод на вештина“ или „техника“, исто така пренесува конотација на убавината.

За време на средниот век, зборот уметник веќе постоел во некои земји како што е Италија, но значењето било нешто што наликува на занаетчија, додека зборот артесан сè уште бил непознат. Уметник бил некој што можел да направи некоја работа подобро од другите, па затоа била потенцирана квалификуваната извонредност, наместо полето за активност. Во овој период некои „занаетчиски“ производи (како што се текстилот) биле многу поскапи од сликите или скулптурите.

Првата поделба во поголемите и малите уметности се бележи од делата на Леон Батиста Алберти (1404–1472): De re aedificatoria, De statua, De pictura, кој се фокусираше на важноста на интелектуалните вештини на уметникот, а не на рачни вештини (дури и ако во други гранки на уметност имало проект зад себе).[1]

Со академиите во Европа (втора половина на 16 век) дефинитивно бил поставен јазот помеѓу ликовната и применетата уметност.

Многу современи дефиниции за „уметникот“ и „уметноста“ се многу зависни од културата, се спротивставуваат на естетскиот рецепт, на ист начин на кој одликите што ја сочинуваат убавината и убавата не можат да се стандардизираат лесно без корупција во киче.

Денешниот концепт на „уметник“

уреди

Уметникот е описен термин што се применува на лице кое се занимава со активност за која се смета дека е уметност. Уметникот, исто така, може неофицијално да се дефинира како „личност која се изразува себеси преку медиум“. Зборот се користи и во квалитативна смисла на, личност креативна, иновативна или уметничка практика.

Најчесто, терминот ги опишува оние што создаваат во контекст на ликовната уметност или „ висока култура “, активности како што се цртање, сликарство, скулптура, глума, танцување, пишување, пишување, правење филмови, нови медиуми, фотографија и музика - луѓе кои користат имагинација, талент или вештина за создавање дела за кои може да се оцени нивната естетска вредност. Историчарите на уметноста и критичарите ги дефинираат уметниците како оние кои произведуваат уметност во рамките на призната или препознатлива дисциплина. Контрастни термини за високо квалификувани работници во медиумите во применетата уметност или декоративните уметности вклучуваат занаетчиски и специјализирани термини како што се грнар,златер или стаклобар. Уметниците од ликовната уметност како сликарите успеале во ренесансата да го подигнат својот статус, порано сличен на тие работници, на одлучувачки повисоко ниво.

Терминот исто така може да се користи лабаво или метафорички за да се означат високо квалификувани луѓе во какви било активности што не се на „уметност“, како на пример: закон, медицина, механика или математика.

Честопати, дискусиите на оваа тема се фокусираат на разликите помеѓу „уметникот“ и „ техничарот “, „забавувачот“ и „ занаетчијата “, „ ликовната уметност “ и „ применетата уметност “, или што претставува уметност, а што не. Францускиот збор артист (што на француски, едноставно значи „уметник“) е увезен на англиски јазик каде што значи изведувач (често во музичка сала или Ваудевил ). Употребата на зборот „уметник“ може да биде и пејоративен термин.[2]

Така, англискиот збор „уметник“ има потесен опсег на значење отколку зборот „уметник“ на француски.

Во живо со уметност, Марк Гетлин предлага шест активности, услуги или функции на современите уметници:[3]

 1. Создадете места за некоја човечка цел.
 2. Создадете необични верзии на обични предмети.
 3. Снимете и споменете.
 4. Дајте материјална форма на непознатото.
 5. Дајте опиплива форма на чувствата.
 6. Освежи ја нашата визија и помогнете да се види светот на нови начини.

Откако ги разгледавме долгогодишните податоци за матурантите во училиштата во уметноста, како и резултатите од политиките и програмите во врска со уметниците, уметноста и културата, Елизабет Линго и Стивен Тепер предложуваат поделба меѓу уметниците за доброто на уметноста и уметниците,комерцијалниот успех на уметници не е толку широк како што може да се согледа, и дека „оваа бигуркација помеѓу комерцијалното и некомерцијалното, одличното и основата, елитата и популарната, сè повеќе се распаѓа“ (Eikhof & Haunschild, 2007). Линго и Тепер посочуваат:

 1. Корисниците на уметности не се ограничуваат на „високи“ или „обични“ уметности; наместо тоа, тие демонстрираат „сеприсутни вкусови, сакајќи и реге и Рахманиноф“ (Петерсон и Керн, 1996 година; Вокер и Скот-Мелник, 2002)
 2. Податоците означуваат дека „уметниците се подготвени да се движат низ секторите и повеќе не гледаат да работат надвор од трговскиот сектор како значка за разликување или автентичност“ (Бридгстст, 2013; Елмеер, 2003)
 3. Академските, политичките и водачите на владата адаптираат програми за проширување и проширување и признавање на „улогата на уметниците како двигатели на економскиот раст и иновациите“ (Bohm & Land, 2009; DCMS, 2006, 2008; Florida, 2012; Hesmondhalgh & Бејкер, 2010; Лојд, 2010; Ијенгар, 2013).
 4. Дипломираните студенти по уметност ги именуваат „деловни и вештини за управување“ како „област број еден, [тие] посакуваат да бидат повеќе изложени на колеџ“ (Strategic National Alumni Project Alumni Project [SNAAP], 2011; Tepper & Kuh, 2010).[4]

Обука и вработување

уреди

Бирото на статистика за трудот на САД класифицира многу визуелни уметници како занаетчии или добри уметници. Занаетчиски уметник прави рачно изработени функционални уметнички дела, како што се керамика или облека. Добриот уметник прави слики, илустрации (како што се илустрации на книги или медицински илустрации ), скулптури или слични уметнички дела пред сè заради нивната естетска вредност.

Главниот извор на вештина и за занаетчиските уметници и за ликовните уметници е долгорочно повторување и пракса. Многу ликовни уметници ја проучувале својата уметничка форма на универзитет, а некои имаат магистерски студии по ликовни уметности. Уметниците исто така можат да учат сами или да добијат обука на работно место од искусен уметник.

Бројот на достапни работни места како уметник се зголемува побавно од другите полиња. Околу половина од американските уметници се самовработени. Други работат во најразлични индустрии. На пример, производител на керамика ќе вработи занаетчии, а издавачите на книги ќе ангажираат илустратори.

Во САД, ликовните уметници имаат просечен приход од приближно 50,000 долари годишно, а занаетчиските уметници имаат просечен приход од приближно 33,000 долари годишно. Ова се споредува со 61 000 долари за сите полиња поврзани со уметноста, вклучувајќи поврзани работни места како што се графички дизајнери, мултимедијални уметници, аниматори и модни творци. Многу уметници работат скратено работно време како што има и уметници што работат две работи.

Белешки

уреди
 1. P.Galloni, Il sacro artefice. Mitologie degli artigiani medievali, Laterza, Bari, 1998
 2. Kenneth G. Wilson. The Columbia guide to standard American English.
 3. Getlein, Mark (2012). Living with Art. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0-07-337925-8.
 4. „concept of artist“.

Наводи

уреди
 • П. Галони, Ил сакро артефице. Mitologie degli artigiani medievali, Laterza, Bari, 1998 година
 • КТ кромид (1991). Пократок англиски речник на Оксфорд. Клирендон Прес Оксфорд. ISBN   0-19-861126-9