Применета уметност

Мулен Руж, литографски плакат на Тулуз Лотрек од 1891 година

Применета уметност се однесува на примената на дизајн и естетика врз предмети за секојдневна употреба. Додека фината уметност служи за интелектуална стимулација на посматрачот или академски сензибилитети, применетата уметност содржи дизајн и креативни идеи придодадени на практични објекти како ккао шолја, списание или клупа во парк.

Полињата како индустриски дизајн, графички дизајн, моден дизајн, внатрешно уредување, декоративна уметност и функционална уметност се смета за дел од применетата уметност.

Во креативен контекст, полињата како архитектура и фотографија исто така се сметаат за дел од применетата уметност.

КултураУреди

Средновековната јапонска уметност не разликувала ликовна од применета уметност, туку постоел само концепт за „убавото“.

Во западните култури, од Движењето за применета уметност на преминот во XIV век, применетата уметност значајно добила на важност и признание.

Веројатно најпознатата школа за применета уметност е Баухаус.

ПравциУреди