Трагедија (старогрчки: τραγῳδία, tragōidia) е вид драмско дело во кое се прикажуваат мрачни, жестоки и тажни настани од животот, страшното и ужасното во него, промени од среќа во несреќа, пропаст на возвишени идеали и смрт на главните ликови. Творците на класичните грчки трагедии Есхил, Софокле и Еврипид, како и големиот творец на комедии Аристофан, ѝ припаѓале на оваа ера, а нивните дела сè уште се сметаат за класика на европското театарско творештво.

Книжевност
Основни облици

Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела

Родови

Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија

Извори

Изведба (претстава· Книга

Форми

Проза · Стих

Историја и списоци

Општ преглед на книжевноста
Индекс на поими
Историја · Современа историја
Книги · Писатели
Книжевни награди · Награди за поезија

Дискусија

Критика · Теорија · Списанија

Маска што го претставува Дионис, 2 или 1 век пр.н.е., Лувр


Трагедијата како мотив во ументоста уреди

  • „Античка трагедија“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески од 1991 година.[1]

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 144.