Талија (муза)

Талија (грчки јазик Θάλεια}}, од грчкиθάλλεω - цвета) е една од деветте Музи, заштитничка на комедијата. Знаци на препознавање ѝ се смешна маска, венец од бршлен исто така и овчарски стап. Како и сите музи, ќерка е на Зевс и Мнемосина. Со Аполон како потомци ги имала Корибантите.

Talija - масло на платно, Жан-Марк Нати 1739

Во поново време Талија претставува и заштитничка на театарот.

Надворешни врскиУреди