Калиопа во старогрчката митологија е една од деветте музи, заштитничка е на епското пеење, филозофијата и реториката. Била во брак со кралот Еагар на кој му го родила Орфеј.

Уметнички приказ на Калиопа

Надворешни врскиУреди