Терпсихора во старогрчката митологија била муза заштитничка на танцот. Нејзиното име значи „она која сака да игра“. Претставена е прекриена со венци од цвеќеиња, како игра и свири на харфа.

Терпсихора, грчка муза на музиката

Надворешни врскиУреди