Спорт - нормална физичка активност или вештина изведена под јавно прифатени правила и со цел да рекреира: за натпреварување, за сопствено уживање, за усовршување, за развивање на вештина, или за комбинација од наведените. Она што го карактеризира секој спорт е јасната цел, комбинирана со впечатокот за поединечна (или тимска) вештина или способност. Првите спортови како на пример лов и трчање настанале бидејќи биле потребни за да се преживее. За разлика од тогаш, денеска луѓето се занимаваат со спорт за здравје и релаксација.

Спорт

Кратка историја уреди

Олимписки игри уреди

Олимписки игри
Секоја четврта година спортисти од целиот свет се собираат за да се натпреваруваат на олимписките игри.Постојат Летни олимписки игри, Зимски олимписки игри и олимписки игри за инвалиди.

Спортови уреди

Спортовите можат да се класифицираат на повеќе начини, но генерално се делат на спортови со тркање, со противник, со лично достигнување, и со комбинација на наведените. Некои познати спортови се:

Спортот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 72.
  2. Ѓоко Здравески, Отсечки стварност. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 33.
  3. „HRT, Официјално мрежно место (пристапено на 5.4.2017)“. Архивирано од изворникот на 2017-06-15. Посетено на 2017-10-02.
  4. 4,0 4,1 Vangelis ‎– Chariots Of Fire (пристапено на 24.5.2021)
  5. Discogs, The Fall ‎– The Frenz Experiment (пристапено на 22.10.2020)