Боречки вештини или Борбени вештини се систем на кодифицирани вежби и традицији на борба. Сите борбени вештини имаат за цел, физички да победат друго лице, или за лична одбрана од физички закани.

Некои од боречките вештини преземаат голем дел од нивната теорија од систем на верување. Конкретно Будизмот се практикува во хармонија со другите, како шо се Хиндуизам, Даоизам, Конфуцијанство и Шинато, додека другите го следат кодот на честа. Боречките вештини се сметаат за уметност и знаност. Дел од вештините се претставуваат најчесто како борбен спорт а дел од нив се претставуваат како натпревар во форми, кои се составен дел во повеќето од борбените вештини, кои на поглед се како танец - плес.[1]

Името боречки вештини произлегува од уметноста на војувањето (добиено од имињата: Марс / Арес во митологијата богот на војната) и доаѓа од XV век. Значењето се однесува на она што сега се познато како Европски историски боречки вештини, конкретно денес познато како историскио Мечување. Денес боречките вештини, најчесто се поврзуваат со азиските борбени стилови, а особено борбата против вештини, кои потекнуваат од Источна Азија. Терминот во наредна употреба, може да се однесува на секоја кодифицирана борба против системот, без оглед на потеклото. Учесник во боречки вештини, е познат како боречки уметник. Боречките вештини потекнувале и се испополнувале во и од различни култури и различни времиња.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • IPON — македонски портал за воречки вештини