Боречки спорт

(Пренасочено од Боречки спортови)

Боречки спортови (исто така познати и како борбени спортови) се натпреварувачки контактни спортови каде двајца натпреварувачи се борат меѓусебно под одредени правила, вообичаено со цел да се симулира вистинска борба. Боксот, борењето, и мечувањето се примери за боречки спортови.

Боксот е традиционален боречки спорт.

Техниките што се користат може да се поделат во три домени: удирање, 'рвање и користење на оружје. Некои правила се специјализираат за една област, додека другите дозволуваат преклопување.