Нуркањето со опрема е вид на подводно нуркање кога нуркачот користи боца за кислород за да дише под вода. За разлика од обичното нуркање, кое се потпира или на задржан воздух или на пумпица за воздух за нуркање на површината, нуркачите го носат со себе својот извор на кислород, (обично компресиран воздух), овозможувајќи им поголема слобода на движење отколку со воздушно цевче. Сите нуркачку опреми им овозможуваат на нуркачите да останат под вода значително подолго отколку со техниките за задржување здив кои се користат во слободно нуркање. Нуркачот обично се движи под вода со користење на пераи за нозе, а надворешниот погон може да биде обезбеден од страна на едно нуркачко возило што ќе го контролира од површината.

Рекреативен нуркач

Историја уреди

Првото комерцијално успешно нуркање беше направено од страна на Емил Гањан и Жак-Ив Кусто кои направија боци во кои компресираниот воздух се вдишува преку побарувачки регулатор, а потоа се издишува во водата во непосредна близина на резервоарот. Двата регулатори поврзани со едно црево за нуркање кои сè до денес во потрага имаат потекло од Австралија, каде Тед Елдред го разви првиот пример на овој вид на регулатор, познат како Porpoise Единечниот црево регулатор го одвојува цилиндарот од побарувачкиот вентил, давајќи му можност на нуркачот да го повлече воздухот во неговата уста. Отворениот кружен систем со компресиран воздух беше развиен откако Кусто имаше голем број на инциденти со користење токсичен кислород, во кои издишениот кислород се пренесува хемиски да се отстрани јаглерод диоксидот пред да биде вдишен повторно.

Потекло на поимот уреди

Терминот „SCUBA“ (акроним за автономни подводни апарати за дишење), првично се употребувал за боците за кислород rebreathers од САД и е разработен во текот на Втората светска војна од страна на Кристијан Ј Ламбертсен за подводно војување.

Нуркачки активности поврзани со опрема уреди

Нуркање може да се одвива поради голем број на причини, и лични и професионални. Рекреативното нуркање се врши само за уживање и има голем број на различни технички дисциплини да се зголеми подводниот интерес, како што е нуркањето во пештера, нуркање покрај потонат брод, нуркање под мраз и длабоко нуркање. Нуркачите може да се вработи професионално за да ги вршат задачите под вода. Некои од овие задачи се погодни за нуркање. Постојат голем број на нуркачи кои работат, со полно или скратено работно време, како инструктори за рекреативното нуркање , помошник-инструктори, нуркачки водичи. Други специјализирани области на нуркање вклучуваат воено нуркање, со долга историја на воени нуркачи во различни улоги. Тие можат да вршат улоги вклучувајќи и директна борба, инфилтрација зад непријателските линии, ставајќи рудници или користејќи торпедо, депонирање на бомба или останати операции. Во цивилни операции, многу полициски сили имаат нуркачки полициски екипи за пребарување или спасувачки операции и за откривање на кривично дело во кое е вклучена водена површина. Во некои случаи нуркачките спасувачки екипи исто така може да бидат и дел од противпожарната служба, парамедицинска услуга или телохранителна единица. И на крај, постојат професионални нуркачи кои имаат некаква поврзаност со водата, како што е подводна фотографија или камермани нуркачи, кои сакаат да го документираат подводниот свет, нуркачи научници кои проучуваат морска биологија, геологија, хидрологија, океанографија и подводна археологија. Изборот помеѓу нуркањето со опрема и површинското нуркање се заснова на правни и логистички ограничувања. Кога нуркачот бара подвижност и голем опсег на движење, опремата е обично избор, ако ви е важна безбедноста.

Дишење под вода уреди

Водата нормално содржи растворен кислород, бидејќи рибите и другите водни животни спроведуваат кислород низ нивното тело како што водата тече низ нивните жабри. Луѓето немаат жабри и немаат капацитет да дишат под вода без помош од страна на надворешни уреди. Иако можноста за вдишување на кислородот во белите дробови преку течност е разгледувана веќе подолго време. Раните експериментатори во нуркањето брзо открија дека не е доволно едноставно да се обезбеди воздух за да дишете удобно под вода. Како што се спуштате под нормалниот атмосферски притисок, водата го зголемува притисокот врз градниот кош и белите дробови и на таа длабочина тешко е да се прилагодите и станува практично невозможно да дишете некомпресиран воздух преку цевка три метри под вода. Носот на нуркачот и очите се покриени со маска за нуркање; па нуркачот не може да дише низ нос, освен кога носи целосна маска за нуркање.