Веслањето, честопати наречено екипаж во САД [1] е спорт чие потекло достигнува до времето на Староегипетското време. Тоа вклучува веслање со весли, при што се создава сила за движење на чамецот. Овој спорт може да биде рекреативен или натпреварувачки, кога спортистите се натпреваруваат еден со друг во чамци..[2]

Веслање
Rowing boats.jpg
Осум класи на чамци, од кои шест се дел од Летните олимписки игри
Највисоко владеечко телоМеѓународна Федерација за Веслање (FISA)
Прекар(и)Веслање
Прв современ натпревар1715
Карактеристики
КонтактенNo
Членови на екипата1, 2, 3, 4, 5 или 9 (зависи од класата)
Мешани половиОдделни натпревари
Категоризацијаводен спорт, надворешен спорт
Опремачунови, весли
Теренрека, вештачко езеро, канал, океан

ИсторијатУреди

Модерното веслање како натпреварувачки спорт почнува да се следи од почетокот на 10- век кога трките се одржувале на реката Темза во Лондон, Велика Британија. Често биле доделувани и награди од Лондонските здруженија за занаетчии и лиери. Аматерскиот натпревар започнал кон крајот на 18 век со доаѓањето на "бродските клубови" во битанските јавни училишта од Итон Колеџ и Весминстер школата.

Меѓународната веслачка федерација (француски: Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron, скратена ФИСА), одговорната институција за меѓународно управување со веслањето, е основана во 1892 година за да обезбеди регулатива во време кога спортот станал популарен. , Има веслачки федерации на шест континенти и во 150 земји кои учествуваат во овој спорт.[3]

НатпревариУреди

Веслањето е еден од најстарите олимписки игри. Иако беше во програмата за игрите во 1896 година, трките не се одвиваа поради лошите временски услови[4], но машките веслачи се натпреваруваа уште од 1900 година. Веслањето на жените беше додадено во олимписката програма во 1976 година. Денес, само четиринаесет класи чамци се тркаат на Олимпијадата.[note 1] Секоја година Светското првенство во веслање се изведена од ФИСА, со 22 класи на чамци. Во олимписките години само на не-олимписки чамци на брод се натпреваруваат на Светското првенство. Европскиот шампионат во веслање се одржува еднаш годишно, заедно со три Светски првенства во веслање, во кои секој настан заработува бројни бодови за земја кон титулата на Светското првенство. Од 2008 година, веслање се натпреварува и на Параолимписките игри.

Големите домашни натпревари се одржуваат во доминантните земји за веслање и вклучуваат Трка на бротчиња и Хенли кралска регата во Обединетото Кралство, австралиско првенство во веслање во Австралија, регат Харвард-Јеил и шеф на Карлската регата во САД и Кралскиот канадски Хенли Регата во Канада. Многу други натпревари често постојат за трки меѓу клубови, училишта и универзитети во секоја нација.

НаводиУреди

  1. „Definition of CREW“. www.merriam-webster.com. Посетено на 2016-08-10.
  2. „Speed Rower, Competitive Rowing“. Архивирано од изворникот на June 9, 2009. Посетено на 2009-02-05.
  3. „FISA - worldrowing.com“. www.worldrowing.com. Посетено на 6 June 2017.
  4. „International Olympic Committee - History of rowing at the Olympic games“ (PDF). Посетено на 6 June 2017.

БелешкиУреди

  1. Heavyweight Men: quadruple scull, double scull, single scull, eight, coxless four, and coxless pair; Lightweight Men: coxless four and double scull; Heavyweight Women: quadruple scull, double scull, single scull, eight, and coxless pair; Lightweight Women: double scull

Надворешни врскиУреди