Бејзбол или безбол (англиски: baseball) — екипен спорт во кој главниот одбранбен играч - фрлач или „pitcher“ настојува да ја фрли топката према својот фаќач (catcher), додека напаѓачкиот играч истата таа топка се обидува да ја удри со палката и да ја исфрли на точно озналеното подрачје како би постигнал еден или повеќе бодови.

Дијаграм на бејзболско игралиште

Бејзболот е прилично популарен во САД, Канада, Јапонија, карипските и латиноамериканските земји.

Од сите безјболски натпревари, најпозната е американската професионална лига позната како Главна бејзболска лига (Major League Baseball).

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди