Список на градови во Република Ирска

список на статии на Викимедија

Ова е список на градови во Република Ирска според пописот од 2006 г.[1]

Даблин
Корк
Лимерик
Вотерфорд
Дрохида
Дандалк
Суордс
Бреј
во 2006 во 2002 град Грофовија Население (2006) Население (2002)
1 1 Даблин и предградијата Даблин 1 045 769 1 004 614
2 2 Корк и предградијата Корк 190 384 186 239
3 3 Лимерик и предградијата Лимерик и Клер 90 757 86 998
4 4 Голвеј и предградијата Голвеј 72 729 66 163
5 5 Вотерфорд и предградијата Вотерфорд и Килкени 49 213 46 736
6 7 Дрохида и околината Лаут и Мит 35 090 31 020
7 6 Дандалк и предградијата Лаут 35 085 32 505
8 9 Суордс Даблин 33 998 27 175
9 8 Бреј и околината Виклоу и Даблин 31 901 30 951
10 14 Наван и околината Мит 24 851 19 417
11 10 Енис и околината Клер 24 253 22 051
12 11 Трали и околината Кери 22 744 21 987
13 12 Килкени и околината Килкени 22 179 20 735
14 15 Карлоу и околината Карлоу и Лиш 20 724 18 487
15 16 Нааз Килдер 20 044 18 288
16 13 Слајго и околината Слајго 19 402 19 735
17 19 Њубриџ и околината Килдер 18 520 16 739
18 22 Малингар и околината Вестмит 18 416 15 621
19 17 Вексфорд и околината Вексфорд 18 163 17 235
20 23 Летркени и околината Донегол 17 586 15 231
21 21 Атлоун и околината Вестмит и Роскомон 17 544 15 936
22 20 Селбриџ Килдер 17 262 16 016
23 18 Клонмел и околината Типерери и Вотерфорд 17 008 16 910
24 33 Балбриган и околината Даблин 15 559 10 294
25 25 Мелахајд Даблин 14 937 13 826
26 24 Леикслип Килдер 14 676 15 016
27 27 Портлаоиз и околината Лиш 14 613 12 127
28 26 Килерни и околината Кери 14 603 13 137
29 28 Грејстоунс и околината Виклоу 14 569 11 913
30 31 Таламор и околината Офали 12 927 11 098
31 30 Каригалајн Корк 12 835 11 191
32 29 Каслбар и околината Мејо 11 891 11 371
33 35 Арклоу и околината Виклоу 11 759 9 993
34 36 Коуб и околината Корк 11 303 9 811
35 34 Мејнут Килдер 10 715 10 151
36 32 Балина Мејо 10 409 9 647
37 40 Мелоу и околината Корк 10 241 8 937
38 37 Виклоу и околината Виклоу 10 070 9 355
39 45 Мидлтон и околината Корк 10 048 7 957
40 44 Трамор и околината Вотерфорд 9 634 8 305
41 39 Енискорти и околината Вексфорд 9 538 8 964
42 38 Скерис Даблин 9 535 9 149
43 41 Шанон и околината Клер 9 222 8 561
44 43 Портмарнок Даблин 8 979 8 376
45 61 Лејтаун-Бетистаун-Морнингтон Митт 8 978 5 597
46 46 Лонгфорд и околината Лонгфорд 8 836 7 557
47 42 Ешборн Мит 8 528 6 362
48 47 Дангервен и околината Вотерфорд 8 362 7 452
49 49 Раш Даблин 8 286 6 769
50 55 Ати Килдер 8 218 6 049
51 54 Каван и околината Каван 7 883 6 098
52 52 Нина и околината Типерери 7 751 6 454
53 51 Њу Рос и околината Вексфорд 7 709 6 537
54 48 Тарлис и околината Типерери 7 682 7 425
55 59 Килдар Килдер 7 538 5 694
56 83 Ратоут Мит 7 249 3 794
57 64 Гори и околината Вексфорд 7 193 5 282
58 56 Туам и околината Голвеј 6 885 5 947
59 58 Трим и околината Мит 6 870 5 894
60 50 Јоел и околината Корк 6 785 6 597
61 57 Монахан и околината Монахан 6 710 5 936
62 53 Балинаслоу и околината Голвеј и Роскомон 6 303 6 219
63 78 Портарлингтон Лиш и Офали 6 004 4 001
64 65 Банкрана и околности Донегол 5 911 5 271
65 62 Керик он Сур и околината Типерери и Вотерфорд 5 906 5 586
66 71 Идндери и околината Офали 5 888 4 559
67 68 Фермој и околината Корк 5 873 4 804
68 66 Бендон и околината Корк 5 822 5 161
69 63 Денбојн Мит 5 713 5 363
70 81 Доунабејт Даблин 5 499 3 854
71 60 Вестпорт и околината Мејо 5 475 5 634
72 74 Келс и околината Мит 5 248 4 421
73 - Ласк Даблин 5 236 2 456
74 69 Песиџ Вест и околината Корк 5 203 4 595
75 76 Њукасл Вест Лимерик 5 098 4 017
76 73 Бир и околината Офали и Типерери 5 081 4 436
77 67 Типарери и околината Типерери 5 065 4 964
78 72 Роскомон Роскомон 5 017 4 489
79 75 Клејн Килдер 4 968 4 417
80 70 Роскреј Типерери 4 910 4 578
81 80 Ерди и околината Лаут 4 694 3 948
82 77 Лафри Голвеј 4 532 4 004
83 82 Керикмакрос и околности Монахан 4 387 3 832
84 79 Листевол Кери 4 338 3 999
85 85 Белибоуфи-Странорлар Донегол 4 176 3 603
86 84 Клоунакилти Корк 4 154 3 698
87 96 Килкок Килдер 4 100 2 740
88 86 Кинсејл Корк 4 099 3 554
89 87 Маунтмелик и околината Лиш 4 069 3 361
90 - Блесингтон Виклоу 4 018 2 509
91 93 Селинс Килдер 3 806 2 922
92 - Кинсили-Драjнан Даблин 3 651 2 110
93 92 Мекрум и околината Корк 3 553 2 985
94 - Оранмор Голвеј 3 513 1 692
95 90 Даншоклин Мит 3 384 3 063
96 95 Кеар Типерери 3 381 2 794
97 88 Мичелстаун Корк 3 365 3 300
98 89 Бентри Корк 3 309 3 150
99 94 Килкул Виклоу 3 252 2 826
100 - Дулик Мит 3 236 2 173

Наводи уреди

  1. Census 2006 Reports - Published To Date, Volume 1 - Population Classified by Area, published 26 April 2007