Калмикија (рус Республика Калмыкия, калмички -Хальмг Таңһч) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Республика Калмыкия
Хальмг Таңһч
Република Калмикија
Знамето на Калмикија
Знамето на Калмикија
Грбот на Калмикија
Грбот на Калмикија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 76.100 км2
Население: 288.675 (2006.)
Главен град: Елиста
Густина на население: 3,9 жит./км2
Златниот храм во главниот град Елиста

Географија

уреди

Часовен појас

уреди
 

Калмикија е сместена во московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика е +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

Реки

уреди

Најголеми реки се:

Езера

уреди

Калмикија е сместена на Каспиското Море, но генерално гледано таа има само неколку езера:

Природни богатства

уреди

Природните богатства на Калмикија се: јаглен, Нафта, и природен гас.

Клима

уреди

Калмикија има континентална клима, со многу жешки и суви лета и ладни зими без зимски врнежи од снег.

  • Просечна јануарска температура: -7 °C
  • Просечна јулска температура: +24 °C
  • Врнежи: 170 mm (ист.дел) to 400 mm (зап.дел)

Население

уреди

Вкупното население во Калмикија изнесува 288,700 жители. (2006) (289.9 — 2005). Густината на населението е: 3,9 жит./км2 (2006) (3,8 — 2005), а уделот на градското население е 44,2 % (2006) (44,2 % — 2005).

Народ Жители во 2002 год, во илјади. (* Архивирано на 26 јануари 2012 г.)
Калмици 155,9 (53,4 %)
Руси 98,1 (33,6 %)
Даргинци 7,3 (2,5 %)
Чеченци 6,0 (2,0 %)
Турки 3,1 (1,1 %)
Украинци 2,5
Авари 2,3
Германци 1,6
Татари 1,1
Корејци 1,0
не се прикажани народи чиј број е помал од 1000

Религија

уреди

Населението во Калмикија се претежно Тибетски Будисти, но има исто така и Православни, а и значителен број на атеисти, што е карактеристично за Русија.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди