Густина на населеност

(Пренасочено од Густина на население)

Густина на населението — мерка за населеност на единица површина, или волумен. Таа често се поврзува со живите организми.

Густина на населението во светот (2006), изразено во жители на км2

Во биологијата таа се користи да се означи густината на био-масата на определена географска зона, и најчесто се користи кога станува збор за исчезнувањето на видовите од лицето на Земјата.


Кога станува збор за луѓето, густина на населеност како мерка е користена за да објасни колку приближно луѓе живеат на определена географска површина. На пример, светската популација изнесува 8 милијарди луѓе, а површината на земјата е 510 милиони квадратни километри. Одтука светската густина на населението е 8.000.000.000 поделено со 510 милиони = 16 луѓе на километар квадратен или 53 луѓе на километар квадратен, доколку се земе дека луѓето живеат исклучиво на копното кое изнесува 150 милиони квадратни километри.

Густината на населението се зголемува со зголемувањето на бројот на луѓе. Дел од светските научници сметаат дека постои граница колку луѓе земјата може да издржи.

Неколку од најгусто населените територии во светот се градови-држави, микродржави и урбани зависности.[1][note 1] Всушност, 95% од светското население е концентрирано на само 10% од светското копно.[2] Овие територии имаат релативно мала површина и високо ниво на урбанизација, со економско посебно градско население кое се потпира и на руралните ресурси надвор од областа, што ја илустрира разликата помеѓу високата густина на населението и пренаселеноста.

Монголски степи. Монголија е најмалку населената земја во светот поради суровата клима како резултат на нејзината географија.[3]

Пустините имаат многу ограничен потенцијал за одгледување култури бидејќи нема доволно дожд за да ги поддржи. Така, нивната густина на население е воглавно мала. Сепак, некои градови на Блискиот Исток, како Дубаи, се зголемуваат во порастот на населението и инфраструктурата со брзо темпо.[4]


Монако моментално е најгусто населената држава во Европа.

Градовите со висока густина на население, според некои, се сметани за пренаселени, иако тоа ќе зависи од фактори како што се квалитетот на домувањето и инфраструктурата и пристапот до ресурси.[5] Многу густо населените градови се претежно во Азија (особено Југоисточна Азија); африканските градови Лагос, Киншаса и Каиро; јужноамериканските градови Богота, Лима и Саун Пауло; во оваа категорија спаѓаат и градовите Мексико и Санкт Петербург.[6]

Населението на градот и особено областа се, сепак, во голема мера зависни од употребената дефиниција за „урбана област“: густините се речиси секогаш повисоки само за средиштето на населеното место отколку кога се вклучени приградските населби и интервентните рурални области, како во агломерацијата или метрополитенската област (второто понекогаш ги вклучува и соседните градови).

Земји и зависни територии

уреди
Население под 10,000,000 жители
Ранг Држава или

зависна територија

Површина
(км2)
Население Густина на
населеност(км2)
1 Макао (НР Кина) 30.5 650,834 21,339
2 Монако 2.02 37,550 18,589
3 Сингапур 719.9 5,612,300 7,796
4 Хонгконг (НР Кина) 1,106.3 7,409,800 6,698
5 Гибралтар (Обединето Кралство) 6.8 33,140 4,874
6 Бахреин 757 1,451,200 1,917
7 Ватикан 0.44 800 1,818
8 Малта 315 475,701 1,510
9 Малдиви 298 378,114 1,269
10 Бермуда (Обединето Кралство) 52 53,779 1,227

Други методи на мерење

уреди
 
Овој картограм на населението на Европската унија (2007–2012) користи површини и бои за да го претстави населението.

Иако аритметичката густина е најчестиот начин за мерење на густината на населението, развиени се неколку други методи за да се обезбедат алтернативни мерки за густината на населението на одредена област.

 • Аритметичка густина: Вкупниот број на луѓе / површина на земјиште
 • Физиолошка густина: Вкупно население/површина на обработливо земјиште
 • Земјоделска густина: Вкупно рурално население/површина на обработливо земјиште
 • Престојувачка густина: Број на луѓе кои живеат во урбана област / област на станбено земјиште
 • Урбана густина Број на луѓе кои живеат во урбана област / вкупна површина на урбано земјиште
 • Еколошки оптимум: густина на население што може да биде поддржана од природните ресурси
 • Живеачка густина: Густина на население во која живее човекот[7]

Поврзано

уреди

Белешки

уреди

Наводи

уреди
 1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). „World Population Prospects, Table A.1“ (PDF). United Nations. Посетено на 30 јуни 2023.
 2. „Urbanization: 95% Of The World's Population Lives On 10% Of The Land“. ScienceDaily (англиски). Посетено на 30 јуни 2023.
 3. „Why Mongolia is sparsely populated?“. Esther Fleming. SidmartinBio.
 4. Portnov, B. A.; Hare, A. Paul (1999). Desert regions : population, migration, and environment. Springer. ISBN 3540657800. OCLC 41320143.
 5. Human Population. Global Issues. Посетено на 30 јуни 2023.
 6. The largest cities in the world by land area, population and density Архивирано на 16 мај 2015.. Citymayors.com. Посетено на 30 јуни 2023.
 7. Analysis of living population density per countries, based on NASA SEDAC world gridded data.

Надворешни врски

уреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.