Чеченци ( čeč. нохчий), или Чеченците ( rus. Чеченци ), се кавкаски народ, кој живее главно во Русија, односно во Република Чеченија, што сочинува околу 98% од населението. Чеченците се претежно од исламска религија и тие зборуваат чеченски јазик, кој припаѓа на групата Нах од семејството на јазици од североисток на Кавказ .

Чеченци има вкупно околу 832.000.

Низ историјата, Чеченците биле познати по нивниот жесток отпор кон руските напаѓачи, а подоцна и по нивните чести бунтови против руските и советските власти. Во 40-тите години на минатиот век, под обвинение за договарање со Германците за време на Втората светска војна, Сталин го наредил колективно да бидат депортирани во Сибир . Тие се вратија во својата татковина во 1956 година.

Во 90-тите години, Чеченците страдаа сериозно, бидејќи нивната татковина стана сцена на две војни за независност од Русија.

Положба на Чеченија на Кавказ

Поврзано уреди