2287 Калмикија

астероид

2287 Калмикија (2287 Kalmykia, 1977 QK3) е астероид од главниот појас откриен на 22 август 1977 од советскиот астроном Николај Черних во Кримската астрофизичка опсерваторија. Го носи името на републиката Калмикија во Русија.

Калмикија
Откривање
ОткривачНиколај Черних
Откриено воКримска астрофизичка опсерваторија
Откриено22 август 1977
Ознаки
ЦМП-ознака2287
Наречена по
Калмикија
1977 QK3
Орбитални особености
Епоха 14 мај 2008
Афел2,6210334
Перихел1,8593208
Занесеност0,1700117
1224,6781214
81,30476
Наклон5,28613
93,37201
214,46499
Физички особености
13,0

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди