Земен гас

(Пренасочено од Природен гас)

Земниот гас (или природен гас) е постојан придружник на нафтата. Главна состојка на земниот гас е метанот. Се употребува како топлински и енергетски извор. Светките резерви на земен гас се проценува на 200 трилиони м3.Од овие резерви. 50% од резервите се наоѓаат во Русија, 20% во САД, а 30% се во Кина, Холандија, Канада и други земји.

Производството на земен гас во светот изразено во метри кубни годишно.

Земниот гас претставува гас кој значително влијае врз ефектот на стаклена градина.

Надворешни врскиУреди

  • CERA - Збирка на извештаи
  • Natural Gas Media- Вести поврзани со земниот гас и со анализи на движењата на пазарот на земен гас