Ракомет на Летните олимписки игри 2004 (мажи)

Ракометниот олимписки турнир за мажи еден од двата настани од ракометот на Летните олимписки игри 2004, во Атина, зазема место во Спортскиот Павилјон (Олимписки Комплекс Фалиро) за време на прелиминарната фаза и четврт-финалето (14 август–24 август), и во Олимписката Арена Хелинико за време на полуфиналето и натпреварите за медали (27 август - 29 август). Учество на турнирот заземаа 180 играчи од дванаест државни репрезентации.

2004 Men's Olympic handball tournament
Податоци за турнирот
Домаќини Грција
Датуми14 август - 29 август
Екипи12 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Првак Хрватска
Второпласиран Германија
Третопласиран Русија
Четвртопласиран Унгарија
Ракомет на
Летните олимписки игри
Турнир
мажи  жени
Екипи
мажи  жени

Медалисти

уреди
Злато Сребро Бронза
  Хрватска (CRO)   Германија (GER)   Русија (RUS)

Прелиминарна фаза

уреди

Група A

уреди
Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
  Хрватска 5 5 0 0 146 129 17 10
  Шпанија 5 4 0 1 154 137 17 8
  Јужна Кореја 5 2 0 3 148 148 0 4
  Русија 5 2 0 3 145 145 0 4
  Исланд 5 1 0 4 143 158 -15 2
  Словенија 5 1 0 4 130 149 -19 2

Сите времиња се според Источноевропското време (UTC+2)

14 август
09:30
Шпанија   31–30   Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
14:30
Русија   28–25   Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
19:30
Хрватска   34–30   Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
09:30
Јужна Кореја   35–32   Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
11:30
Хрватска   27–26   Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
14:30
Шпанија   31–23   Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
09:30
Хрватска   29–26   Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
11:30
Исланд   30–25   Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
19:30
Шпанија   29–26   Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
09:30
Јужна Кореја   34–30   Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
11:30
Шпанија   41–28   Словенија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
19:30
Хрватска   26–25   Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
09:30
Словенија   26–23   Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
11:30
Хрватска   30–22   Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
19:30
Русија   34–30   Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Група B

уреди
Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод
  Франција 5 5 0 0 135 108 27 10
  Унгарија 5 4 0 1 132 124 8 8
  Германија 5 3 0 2 139 110 29 6
  Грција 5 2 0 3 117 130 -13 4
  Бразил 5 1 0 4 105 133 -28 2
  Египет 5 0 0 5 110 133 -23 0

Сите времиња се според Источноевропското време (UTC+2)

14 август
11:30
Унгарија   33–28   Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
16:30
Германија   28–18   Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
14 август
21:30
Франција   31–17   Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
16:30
Франција   29–25   Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
19:30
Унгарија   20–19   Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
16 август
21:30
Египет   14–26   Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
14:30
Франција   26–23   Унгарија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
16:30
Грција   26–25   Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
18 август
21:30
Германија   34–21   Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
14:30
Грција   26–22   Бразил Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
16:30
Унгарија   30–29   Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
20 август
21:30
Франција   22–21   Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
14:30
Франција   27–22   Германија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
16:30
Унгарија   26–22   Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
22 август
21:30
Бразил   26–22   Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Нокаут фаза

уреди
Четврт-финале Полуфинале Финале
                   
       
   Хрватска  33
   Грција  27  
   Хрватска  33
     Унгарија  31  
   Јужна Кореја  25
   Унгарија  30  
   Хрватска  26
     Германија  24
   Германија  32
   Шпанија  30  
   Германија  21 Натпревар за трето место
     Русија  15  
   Франција  24    Унгарија  26
   Русија  26      Русија  28


Четврт-финале

уреди
24 август
10:00
Франција   24–26   Русија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
12:30
Јужна Кореја   25–30   Унгарија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
14:30
Хрватска   33–27   Грција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
24 август
17:00
Германија   32–30   Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Полуфинале

уреди
27 август
12:30
Хрватска   33–31   Унгарија Олимписка Арена Хелинико
27 август
14:30
Германија   21–15   Русија Олимписка Арена Хелинико

Натпревар за трето место

уреди
28 август
19:30
Унгарија   26–28   Русија Олимписка Арена Хелинико
Судии: Мигас (ГР), Бавас (ГР)

Финале

уреди
29 август
14:45
Хрватска   26–24   Германија Олимписка Арена Хелинико
Судии: Хансон (ШВЕ), Олсон (ШВЕ)

Натпревари за места

уреди

натпревар за 5-то/8-мо место

уреди
  Натпревари за 5-8 место Натпревар за 5-то место
             
   Грција 29  
   Јужна Кореја 24  
 
       Грција 15
     Франција 33
Натпревар за 7-мо место
   Шпанија 27    Јужна Кореја  24
   Франција 29      Шпанија  31
27 август
07:30
Грција   29–24   Јужна Кореја Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро
27 август
09:30
Шпанија   24–29   Франција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

28 август
12:30
Јужна Кореја   24–31   Шпанија Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

28 август
17:30
Грција   15–33   Франција Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Натпревар за 9-то место

уреди
24 август
09:30
Бразил   25–29   Исланд Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Натпревар за 11-то место

уреди
24 август
07:30
Словенија   30–24   Египет Спортски Павилјон
Крајбрежен Олимписки Комплекс Фалиро

Распоред и статистики

уреди

Класификација
    Хрватска
    Германија
    Русија
4   Унгарија
5   Франција
6   Грција
7   Шпанија
8   Јужна Кореја
9   Исланд
10   Бразил
11   Словенија
12   Египет

Наводи

уреди