Пополе

историско-географска област во Костурско, Егејска Македонија


Пополе или Пополие (грчки: Πόπολη, Пополи) — историско-географска област во Егејска Македонија, денес во Грција. Ги опфаќа селата на север и исток од Костурското Езеро, меѓу планините Вич од север и Горенска Планина (продолжение на Сињак) од југ.

Карта
Карта на населените места во Пополието
Вич (Нередска Планина) — северна граница на Пополието.
Поглед на Бобишта со Горенска Планина кај Сињак — јужна граница на Пополието.
Поглед на Тиолишта од Сетома.

Историја уреди

Познато е дека во втората половина на XIII век областа Пополија имала статус на катепанат, по раситнувањето на оваа некогаш крупна управна единица на византиската држава под власта на династијата Палеолози.[1]

Населени места уреди

Во Пополието влегуваат 22 населени места во Костурско, од кои денес 20 се во општината Костур, а 2 во општината Рупишта. Понекогаш во областа се вбројува и селото Мокрени од општината Суровичево, Леринско.[2][3]

Населени места во Пополието
Населено место Грчки назив Население
(2011)[4]
Местоположба
Населени места во Општина Костур
Бобишта Βέργα &1000000000000009700000097 40°33′08″ N; 21°26′46″ E / 40.5522° СГШ; 21.4461° ИГД / 40.5522; 21.4461 (Бобишта)
Блаца Οξυά &1000000000000004100000041 40°36′32″ N; 21°20′57″ E / 40.6088° СГШ; 21.3491° ИГД / 40.6088; 21.3491 (Блаца)
Б’мбоки Σταυροπόταμος &10000000000000173000000173 40°32′42″ N; 21°23′33″ E / 40.5450° СГШ; 21.3925° ИГД / 40.5450; 21.3925
Вишени Βυσσινιά &10000000000000127000000127 40°37′20″ N; 21°18′46″ E / 40.6222° СГШ; 21.3127° ИГД / 40.6222; 21.3127 (Вишени)
Горенци Κορησός &10000000000000998000000998 40°30′19″ N; 21°22′23″ E / 40.5052° СГШ; 21.3730° ИГД / 40.5052; 21.3730 (Горенци)
Дупјак Δισπηλιό &10000000000000976000000976 40°28′46″ N; 21°17′20″ E / 40.4794° СГШ; 21.2888° ИГД / 40.4794; 21.2888 (Дупјак)
Загоричани Βασιλειάδα &10000000000000325000000325 40°33′55″ N; 21°25′45″ E / 40.5652° СГШ; 21.4291° ИГД / 40.5652; 21.4291 (Загоричани)
Кондороби Μεταμόρφωση &10000000000000139000000139 40°33′50″ N; 21°19′13″ E / 40.5638° СГШ; 21.3202° ИГД / 40.5638; 21.3202 (Кондороби)
Крпени Κρεπενή &10000000000000210000000210 40°29′15″ N; 21°19′32″ E / 40.4875° СГШ; 21.3255° ИГД / 40.4875; 21.3255 (Крпени)
Куманичево Λιθιά &10000000000000311000000311 40°31′09″ N; 21°24′24″ E / 40.5191° СГШ; 21.4066° ИГД / 40.5191; 21.4066 (Куманичево)
Личишта Πολυκάρπη &10000000000000747000000747 40°31′17″ N; 21°19′17″ E / 40.5213° СГШ; 21.3213° ИГД / 40.5213; 21.3213 (Личишта)
Маврово Μαυροχώρι &100000000000012870000001.287 40°30′41″ N; 21°19′15″ E / 40.5113° СГШ; 21.3208° ИГД / 40.5113; 21.3208 (Маврово)
Нов Чифлик Χλόη &100000000000030790000003.079 40°32′11″ N; 21°15′34″ E / 40.5363° СГШ; 21.2594° ИГД / 40.5363; 21.2594 (Нов Чифлик)
Олишта Μελισσότοπος &10000000000000172000000172 40°34′40″ N; 21°23′50″ E / 40.5777° СГШ; 21.3972° ИГД / 40.5777; 21.3972 (Олишта)
Сетома Κεφαλάρι &10000000000000353000000353 40°34′11″ N; 21°16′07″ E / 40.5697° СГШ; 21.2686° ИГД / 40.5697; 21.2686 (Сетома)
Тиолишта Τοιχίο &10000000000000685000000685 40°34′56″ N; 21°17′56″ E / 40.5822° СГШ; 21.2988° ИГД / 40.5822; 21.2988 (Тиолишта)
Фотиништа Φωτεινή &10000000000000186000000186 40°32′29″ N; 21°20′29″ E / 40.5413° СГШ; 21.3413° ИГД / 40.5413; 21.3413 (Фотиништа)
Черешница Πολυκέρασος &1000000000000001500000015 40°35′35″ N; 21°21′55″ E / 40.5930° СГШ; 21.3652° ИГД / 40.5930; 21.3652 (Черешница)
Чурилово Άγιος Νικόλαος &1000000000000002200000022 40°30′02″ N; 21°23′50″ E / 40.5005° СГШ; 21.3972° ИГД / 40.5005; 21.3972 (Чурилово)
Шестево Σιδηροχώρι &1000000000000008200000082 40°35′39″ N; 21°16′22″ E / 40.5941° СГШ; 21.2727° ИГД / 40.5941; 21.2727 (Шестево)
Населени места во Општина Рупишта
Здралци Αμπελόκηποι &10000000000000668000000668 40°27′58″ N; 21°18′40″ E / 40.4661° СГШ; 21.3111° ИГД / 40.4661; 21.3111 (Здралци)
Слимништа Μηλίτσα &10000000000000371000000371 40°27′13″ N; 21°19′49″ E / 40.4536° СГШ; 21.3302° ИГД / 40.4536; 21.3302 (Слимништа)
Населени места во Општина Суровичево (понекогаш)
Мокрени Βαρικό &10000000000000638000000638 40°32′23″ N; 21°30′10″ E / 40.5397° СГШ; 21.5027° ИГД / 40.5397; 21.5027 (Мокрени)

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Административно-територијална поделба на Македонија во средниот век“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 21. Text "series " ignored (help)
  2. Тзавелла, Христофор. Дневник на костурския войвода Лазар Киселинчев, София, 2003, стр. 317.
  3. Каратанасов, Златко. Черковно-училищната борба (1868 - 1903), Материяли из миналото на Костурско, Костурско благотворително братство, София, 1935, стр. 7.
  4. „Попис на населението од 2011 г. Трајно население“. Државен завод за статистика на Грција.

Координати: 40°31′33″ N; 21°21′19″ E / 40.5259° СГШ; 21.3553° ИГД / 40.5259; 21.3553