Костенарија — историско-географска и етнографска област во Егејска Македонија. Костенарија е најјугозападниот крај на македонското етничко подрачје.

Тана Кировска — револуционерка од Осничани.

Во оваа област се наоѓаат селата од општината РупиштаПесјак, Семаси, Шкрапари, Бела Црква, Госно, Старичани, Жужелци, Долени, Мангила (Монгила), Осничани (Сничени), Нестиме, Жиковишта, Лучишта, Либешево, Езерец, Бухин и Марковени, како и некогашните Лагор, Марчишта, Оловраде (Головраде), Братмир (Предмир).[1] Во Костенаријата влегуваат и северните села од општината Горуша, сместени во планината Одре и нејзините источни разгранки како Видолушта.

Со решение на околискиот комитет, селата во Костенаријата не се кренале во Илинденското востание, поради што областа била зачувана од зулуми. Подоцна, областа силно настрадала со појавата на грчката вооружена пропаганда во Македонија.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Тзавелла, Христофор. Дневник на костурския войвода Лазар Киселинчев, София 2003, с.315.