Рупишта (општина)

општина во Костурско, Егејска Македонија
Општина Рупишта
Δήμος Ορεστίδος
Dimos Orestidos - West Macedonia.svg
Општина Орестида
на картата на Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Костенарија
Население: 11.653 (2021)
Седиште: Рупишта
Нас. места: 31
Пошт. бр.: 520 59
Пов. бр.: 24670-72
Портал: dimos-orestidos.gr

Рупишта или Хрупишта (дијалектно: Рупишча или Хрупишча; грчки: Δήμος Ορεστίδος, Димос Орестидос) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Рупишта (Аргос Орестико). Ги опфаќа селата во Костурското Поле и областа Костенарија.

Наречена е по нејзиното главно населено место — гратчето Рупишта (Хрупишта), кое пак на грчки подоцна е преименувано според горномакедонската област Орестида, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Населени местаУреди

Општината е создадена на 1 јануари 2011 г., со спојување на две поранешни општини: Рупишта (до септември 2006 г. службено наречена Орестида) и Јон Драгумис, наречена по грчкиот пропагандист Јон Драгумис.

Општинска единица РупиштаУреди

Општинската единица Рупишта ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Поранешната општина Рупишта на картата на некогашниот округ Костур.
 • Општински оддел Рупишта (7 560)
 • град Рупишта (Рупишча или Хрупишта; Άργος Ορεστικό, Аргос Орестико)
 • село Семаси (Κρεμαστό, Кремасто)
 • Општински оддел Бела Црква
 • Општински оддел Жиковишта
 • село Жиковишта (или Жиковишча; Σπήλιος, Спилиос)
 • село Бухин (Ανθηρό, Антиро)
 • село Лучишта (или Лучишча; Κερασώνα, Керасона)
 • Општински оддел Жужелци
 • село Жужелци (Σπήλαια Спилеја)
 • село Долени (Ζευγοστάσιο/Ζευγοστάσι, Зевгостасио или Зевгостаси)
 • Општински оддел Забрдени
 • Општински оддел Либешево
 • Општински оддел Ланга
 • Општински оддел Моласи
 • Општински оддел Нестиме
 • Општински оддел Осничани
 • село Осинчани (или Осничени; Καστανόφυτο, Кастанофито)
 • село Мангила (Άνω Περιβόλι; Ано Периволи)
 • Општински оддел Песјак
 • Општински оддел Скумско
 • Општински оддел Старичани

На територијата на општинската единица се наоѓале и денес напуштените села Оловраде (Головраде или Лувраде; Скиеро), Марчишта (Като Периволи), Лагор (Лагора) и Братмир.

Општинска единица Јон ДрагумисУреди

 
Поранешната општина Јон Драгумис на картата на некогашниот округ Костур.

Општинската единица Јон Драгумис, наречена по грчкиот пропагандист Јон Драгумис, со седиште во Богатско (Вогацико) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Богатско
 • Општински оддел Здралци
 • село Здралци (Αμπελόκηποι, Амбелокипи)
 • Општински оддел Костараџа
 • Општински оддел Лошница
 • Општински оддел Слимништа

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди