Административна поделба на Србија

(Пренасочено од Општини во Србија)

Административната поделба на Србија ги опфаќа административните единици во државата. Како првостепени се покраините (2), а потоа општините (150), градови (23) и Град Белград.[1]

Карта на окрузите во Србија.

Покраини

уреди

Србија има две покраини:

  • Војводина - се наоѓа на северот од државата
  • Косово и Метохија - се наоѓа во јужниот дел на државата. Во 2008 година, привремените косовски институции прогласиле независност и ја прогласиле Република Косово и со тоа воспоставиле своја административна поделба, непризната од Србија.

Окрузи

уреди

Србија е поделена на 29 окрузи, поточно именувани како управни окрузи:[2]

Општини

уреди
округ општина
Град Белград Општина Бараево, Општина Вождовац, Општина Врачар, Општина Гроцка, Општина Звездара, Општина Земун, Општина Лазаревац, Општина Младеновац, Општина Нов Белград, Општина Обреновац, Општина Палилула, Општина Раковица, Савски Венец, Општина Сопот, Општина Стар Град, Општина Сурчин, Општина Чукарица.
Мачвански Округ Општина Шабац, Општина Богатиќ, Град Лозница, Општина Владимирци, Општина Коцелева, Општина Мал Зворник, Општина Крупањ, Општина Љубовија.
Колубарски Округ Валево, Општина Осечина, Општина Уб, Општина Лајковац, Општина Мионица, Општина Лиг.
Подунавски Округ Општина Смедерево, Општина Смедеревска Паланка, Општина Голема Плана
Браничевски Округ Општина Големо Градиште, Општина Пожаревац, Општина Голубац, Општина Мало Црниќе, Општина Жабари, Општина Петровац на Млава, Општина Кучево, Општина Жагубица.
Шумадиски Округ Општина Крагуевац, Општина Аранѓеловац, Општина Топола, Општина Рача, Градска општина Аеродром, Општина Пивара, Општина Станово, Општина Стар Град, Општина Страгари, Општина Баточина, Книќ, Општина Лапово.
Поморавски Округ Јагодина, Општина Ќуприја, Општина Параќин, Општина Свилајнац, Општина Деспотовац, Општина Рековац.
Борски Округ Општина Бор, Општина Кладово, Општина Мајданпек, Општина Неготин.
Заечарски Округ Општина Болевац, Општина Књажевац, Заечар, Општина Сокобања.
Златиборски Округ Општина Баина Башта, Општина Косериќ, Општина Ужице, Општина Пожега, Општина Чаетина, Општина Арилје, Општина Прибој, Општина Нов Варош, Општина Приеполе, Општина Сеница.
Моравички Округ Општина Чачак, Општина Горен Милановац, Општина Лучани, Општина Ивањица.
Рашки Округ Град Кралево, Општина Врњачка Бања, Општина Рашка, Град Нови Пазар, Општина Тутин.
Расински Округ Општина Варварин, Општина Трстеник, Општина Ќиќевац, Град Крушевац, Општина Александровац, Општина Брус.
Нишавски Округ Општина Ниш,Општина Алексинац, Општина Сврлиг, Општина Мерошина, Општина Ражањ, Градска општина Медијана, Градска општина Нишка Бања, Палилула, Градска општина Пантелеј, Градска општина Црвен Крст, Општина Долевац, Општина Гаџин Ан.
Топлички Округ Општина Прокупле, Општина Блаце, Општина Куршумлија, Општина Житораѓа.
Пиротски Округ Општина Бела Паланка, Општина Пирот, Општина Бабушница, Општина Димитровград.
Јабланички Округ Град Лесковац, Општина Бојник, Општина Лебане, Општина Медвеѓа, Општина Власотинце, Општина Црна Трава.
Пчињски Округ Општина Владичин Ан, Општина Сурдулица, Општина Босилеград, Општина Трговиште, Град Врање, Општина Бујановац, Општина Прешево.
Косовски Округ Општина Подуево, Општина Обилиќ, Општина Приштина, Општина Косово Поле, Општина Глоговац, Општина Штимле, Општина Штрпце, Општина Урошевац, Општина Качаник, Општина Липљан.
Пеќски Округ Општина Исток, Општина Пеќ, Општина Клина, Општина Дечани, Општина Ѓаковица.
Призренски Округ Општина Сува Река, Општина Ораховац, Општина Призрен, Општина Гора.
Косовскомитровачки Округ Општина Зубин Поток, Општина Лепосавиќ, Општина Звечан, Општина Косовска Митровица, Општина Србица, Општина Вучитрн.
Косовскопоморавски Округ Општина Косовска Каменица, Општина Ново Брдо, Општина Гњилане, Општина Витина.
Сремски Округ Општина Шид, Општина Стара Пазова, Општина Сремска Митровица, Општина Рума, Општина Пеќинци, Општина Ириг, Општина Инѓија.
Севернобанатски Округ Општина Ада, Општина Кањижа, Општина Кикинда, Општина Нов Кнежевац, Општина Сента, Општина Чока.
Јужнобанатски Округ Општина Алибунар, Општина Бела Црква, Општина Вршац, Општина Ковачица, Општина Ковин, Општина Опово, Град Панчево, Општина Пландиште.
Среднобанатски Округ Општина Житиште, Град Зрењанин, Општина Нова Црња, Општина Нов Бечеј, Општина Сечањ.
Севернобачки Округ Општина Бачка Топола, Општина Мали Иѓош, Општина Суботица.
Западнобачки Округ Општина Апатин, Општина Кула, Општина Оџаци, Општина Сомбор.
Јужнобачки Округ Општина Бач, Општина Бачка Паланка, Општина Бачки Петровац, Општина Беочин, Општина Бечеј, Општина Врбас, Општина Жабаљ, Град Нови Сад, Општина Нови Сад, Општина Петроварадин, Општина Србобран, Општина Сремски Карловци, Општина Темерин, Општина Тител.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди