Подунавски Округ
300п
Основни податоци
Положба Централна Србија
Центар на округот Смедерево
Површина 1.248 -{км2}-
Население (2002.) 210 290
Густина на населението 168,5 /км2
Карта округа
Подунавски Округ

Подунавскиот Управен Округ се наоѓа во централниот дел на Република Србија. Ги опфаќа градот и општините:

  1. Град Смедерево градска населба Смедерево
  2. Општина Смедеревска Паланка градска населба Смедеревска Паланка
  3. Општина Велика Плана градска населба Велика Плана

Има вкупно 226.589 жители.

Центарот на округот е градот Смедерево. Смедерево беше престолнина на српската држава во XV веку - тука беше сместен дворот на тогашниот српскиот владател Џурад Бранковиќ. Остатоците од Смедеревската тврдина, завршена во 1430. година, денес се наоѓаат во некогашниот двор, капела и зградата за владетелското семејство. На старите смедеревски гробишта се наоѓа и црква од XV век за коју се верува дека е семејна гробница на Ѓураѓ Бранковиќ и за неа има многу легенди.

Во поглед на полјоделството, денес Смедерево е еден од водечките градови во Србија.

Надворешни врски

уреди