Пиротски Округ

Пиротски Округ - административен округ кој се наоѓа во југоисточниот дел на Република Србија. Ги вклучува градот и општините:

  1. Град Пирот - седиште на градската населба Пирот,
  2. Општина Бела Паланка - седиште на градската населба Бела Паланка,
  3. Општина Бабушница - седиште на градската населба Бабушница и
  4. Општина Димитровград - седиште на градската населба Димитровград.
Пиротски Округ
Пиротски управни округ
Округ во Србија
Masiv Greben planine.jpgСтаропланински масив, поглед из Рсоваца.jpgTopli do 35.jpgPirot-Library-and-Gallery.jpg
Manastir Svetog Jovana Bogoslova Poganovo.jpgPirot Konak Malog Riste.JPGBiblioteka Detko Petrov, Dimitrovgrad 03.JPG
Пут ка цркви, Рсовци.jpgТврђава кале, Момчилов град, прилаз донжон кули.jpgOstatovica 22.jpgKanjon Cediljka 1.jpg
2015-10-23-Pirot, Serbia.JPGRosomacko grlo.jpgBegov Most.jpgTemštansko brdo, Stara planina, Srbija (82).jpg
Kozji kamen.jpg
Слики од Пиротскиот Округ
Местоположба на Пиротскиот Округ во Србија
Местоположба на Пиротскиот Округ во Србија
Држава Србија
Статистички регионЈужна и Источна Србија
Седиште на округотПирот
Управа
 • Началник на округотДрагана Тончиќ
Површина
 • Вкупно2,761 км2 (1,066 ми2)
Население (попис во 2011)
 • Вкупно92.479
 • Густина33,4/км2 (870/ми2)
ISO 3166RS-22
Општини4
Населби214
- Градови4
- Села210
Пиротски Округ

Седиште на округот е градот Пирот. Има вкупно население од 92.277 (попис од 2011 година).

Пирот првпат се споменува во II век. Во негова близина се наоѓа црквата Св. Петка од XIII век, а манастирот Св. Јован Богослов, од крајот на 14 век, е пример за средновековна српска архитектура.

Лековитата вода од Звоначка Бања, климатско лечилиште, се користи уште од античко време, а природните убавини на овој крај се познати низ Србија.

Ќилимарството (ткаењето, денес и гранка на индустријата) е најстариот занает што го прославил Пирот ширум светот. Пиротскиот крај е познат и по овчиот кашкавал (Пиротски кашкавал) и млечниот производ, вурди, а од неодамна и по пегланиот колбас.

Најголем дел од капацитетите на стопанските колективи на Пирот се наоѓаат во индустриската зона.

ПоврзаноУреди